I Windowsi 10 mogli bi dobiti Copilota

Dok još traje njegovo puštanje u javnost postupnim nadogradnjama u Windowisma 11, u Microsoftu planiraju novog virtualnog pomoćnika aktivirati i za korisnike prošlog operacijskog sustav

Sandro Vrbanus subota, 11. studenog 2023. u 13:19

Posljednjim nadogradnjama Windowsa 11, koje poslovično idu postupno i ne svim korisnicima u svim dijelovima svijeta istodobno, velik je broj korisnika dobio pristup novom AI alatu – Copilotu. On se u Windowsima pojavljuje kao bočna traka, a nudi opcije poznate iz Bing Chata. Tu su, dakle, ,ultimodalne mogućnosti AI chatbota pokretanoga jezičnim modelima OpenAI-ja, kreiranje ilustracija uz DALL-E, ali i upravljanje različitim funkcijama samog OS-a.

Copilot za milijardu korisnika

Windowsi 11 u aktualnoj verziji (23H2) donijeli su i automatsku pojavu Copilotove ikone na taskbaru, što taj alat postavlja među one za koje u Microsoftu misle da će se najčešće koristiti. Nova vijest, koju donosi Windows Central, kaže da bi slično iskustvo u dogledno vrijeme mogli dobiti i korisnici – Windowsa 10.

Naime, ovaj OS i dalje je najkorišteniji – globalno se nalazi na gotovo 70% svih računala s Windowsima, dok Windowsi 11 trenutačno drže tek oko 26% udjela. Spuštanje Copilota na stariju verziju tako bi zasigurno povećalo njegovu ukupnu korisničku bazu i penetraciju do većeg broja krajnjih korisnika. Naime, Windowsi 11 imaju oko 400 milijuna, a "desetka" oko milijardu instalacija u svijetu. Prema ovim (zasada nepotvrđenim) informacijama, ikona Copilota bi se u Windowse 10 također naselila u taskbar, a AI pomoćnik bi izgledao i imao iste funkcije kao u "jedanaestici".

Tržišni udjeli različitih verzija Windowsa 📷 Statcounter
Tržišni udjeli različitih verzija Windowsa Statcounter

Ovaj zaokret prema "starom" OS-u dolazi nekoliko tjedana nakon što je Microsoft napustio direktor odjela za proizvode, Panos Panay, pa ga je moguće tumačiti i kao posljedicu promjene na vrhu. Windowsi 10 trenutačno imaju određen datum prestanka podrške – 14. listopada 2025. – no, navodno se u Microsoftu interno razgovara i o mogućem produženju njihovog "života". Dolazak Copilota u stariji OS potvrdio bi da je kompanija zaista odlučila dati Windowsima 10 i njihovim korisnicima još malo vremena, uz najnovije funkcionalnosti.

Copilot u Windowsma 11
Copilot u Windowsma 11