Napredno uređivanje fotografija uskoro u Windowsima 11

Aplikacija Photos jedna je u nizu onih koje će dobiti funkcionalna poboljšanja u novim izdanjima Windowsa. Na testnim kanalima već je dostupna inačica koja može prepoznati i zamutiti pozadinu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. rujna 2023. u 14:45

Windows Insideri, koji imaju uvid u rane verzije novih značajki Windowsa, već sada u Canary i Dev kanalima mogu preuzeti nove, nadograđene inačice aplikacije Photos za Windowse 11. Nadogradnja je još jedna u nizu onih koje u pozadini imaju umjetnu inteligenciju, a donose nove funkcionalnosti u inače rudimentarne ugrađene aplikacije Windowsa. Kako će, primjerice, poznati program za crtanje Paint dobiti mogućnost automatskog uklanjanja pozadina sa slika, tako će se u pregledniku fotografija Photos pozadina moći lako – zamutiti.

Zamućenje pozadine

Mutna pozadina na fotografijama obično nastaje zbog postavki fotoaparata, kada je blenda otvorenija, a polje dubinske oštrine kraće. Time se dobiva zanimljiv efekt, u kojem je samo dio fotografije u fokusu. Međutim, sličan efekt već godinama se može algoritamski dobiti kada se fotografije snimaju mobitelima (Portrait Mode, npr.), a uskoro će se on moći postići i na već snimljenim fotografijama, korištenjem ugrađene aplikacije Photos u Windowsima. Tamo će biti potrebno tek otvoriti fotografiju, ući u način rada za njezino uređivanje te odabrati funkciju Background Blur.

Sve oko štenaca je mutno - zahvaljujući automatici
Sve oko štenaca je mutno - zahvaljujući automatici

Aplikacija će automatski prepoznati što je subjekt fotografije u prvom planu, a što pozadina, pa će je moći zamutiti jednim klikom. Korisniku će biti ponuđen i klizač, kojim će odabrati razinu zamućenja. Bit će tu i dodatni alat za označavanje ("Brush"), za ručno dotjerivanje područja zamućenja. Zanimljiv, nekima i koristan dodatak, trenutačno se testira u aplikaciji Photos verzije 2023.11090.13001.0. Nakon povratnih informacija testera možda završi i u nekoj od nadolazećih stabilnih verzija Windowsa.

Dodatak i za OneDrive

Iz Microsofta su istodobno najavili i da će korisnici, koji fotografije pohranjuju na njihovom servisu OneDrive, dobiti mogućnost kontekstnog pretraživanja. To znači da će AI "skenirati" sve fotografije i katalogizirati na njima prepoznati sadržaj. Za pretragu će se moći koristiti opis onoga što se na slici nalazi (npr., "plaža", "automobil", "rođendan"), ili pak lokacija na kojoj je fotografija nastala.

Više pojedinosti o ovim i drugim novitetima objavljeno je na službenom blogu Widowsa.