Paint osnažen AI-jem automatski uklanja pozadine sa slika

Microsoft nastavlja s ubacivanjem korisnih dodataka, pogonjenih umjetnom inteligencijom, u svoje popularne proizvode. Sukladno ranijim najavama, AI stiže i u Paint

Sandro Vrbanus petak, 8. rujna 2023. u 19:09

Windows "insajderi", oni koji imaju pristup testnim verzijama Windowsa 11 prije javne distribucije, odnedavno mogu u Canary i Dev kanalima testirati novi dodatak – automatizirano uklanjanje pozadina sa slika u inače rudimentarnom programu za crtanje, Paint. Bilo koja slika, učitana u ovu aplikaciju, može na ovaj način biti uređena i to samo jednim klikom na naredbu za uklanjanje pozadine.

Microsoft kaže da će pokretanje te naredbe dati "glatki izrez" objekata na cijeloj slici. No, pozadina se može ukloniti i samo s određenog dijela, ako se prije toga alatom za označavanje odabere površina s koje se pozadina želi ukloniti. Kako uklanjanje pozadine u stvarnosti funkcionira možete vidjeti na animiranim primjerima unutar ovog teksta.

Uklanjanje pozadine sa slika inače je prilično česta radnja, za koju se do sada uvijek trebalo malo potruditi. Moglo se ono obaviti ručnim ili (polu)automatskim označavanjem objekata i pozadine u plaćenim programima poput Photoshopa, nekim od besplatnih grafičkih alata dostupnih kao web aplikacija, ili pak uz pomoć umjetne inteligencije na specijaliziranim servisima, kao što je recimo remove.bg.

Uskoro za to više neće biti potrebno nimalo dodatnog znanja ili snalaženja – sve će biti dostupno na samo jedan klik u Paintu. Unutar programa Windows Insider Paint je s ovim dodatkom dostupan u inačici 11.2306.30.0.

U budućnosti, dakle, očekujemo ovaj dodatak i u finalnoj, stabilnoj verziji, jednom kada bude dovoljno testiran i, pretpostavljamo, dobro prihvaćen među korisnicima. Od ranije već znamo da bi MS Paint mogao biti jedna od aplikacija koje će proći nešto temeljitiji tretman umjetnom inteligencijom, pa će vjerojatno u nekom trenutku dobiti i mogućnost generiranja ilustracija uz podršku servisa DALL-E.