Naredba End Task u Windowsima 11 mogla bi preseliti u taskbar

Skrivena mogućnost u razvojnoj inačici Windowsa 11 pokazuje da u Microsoftu napokon misle i na one kojima se aplikacije "smrzavaju", pa će omogućiti njihovo gašenje izravno iz taskbara

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. veljače 2023. u 09:59

Svi koji se koriste Windowsima, u bilo kojoj inačici, s vremena na vrijeme suočavaju se i s aplikacijama koje, iz ovog ili onog razloga, odbijaju poslušnost. U tom slučaju, dobro je poznat slijed radnji koje treba poduzeti, toliko da je korisnicima već ušao u mišićnu memoriju: Ctrl+Alt+Del, pa Task Manager, (ili kraće Ctrl+Shift+Esc); potom odabrati aplikaciju, klik na nju, pa klik na End Task.

Cijela ova procedura ubuduće bi se mogla svesti samo na dva klika, ako u Microsoftu odluče u javnu distribuciju pustiti dodatak koji je primijećen u razvojnoj inačici Windowsa 11. Verzija Windows 11 build 25300, trenutačno u razvojnom kanalu Windows Insider, donosi tako skrivenu opciju brzog "forsiranog" gašenja aplikacija – izravno iz taskbara.

Prisilno gašenje u dva klika

Primijetio je to jedan korisnik i odmah svoje otkriće podijelio na Twitteru, uz naredbu kojom ga se može aktivirati (potrebno je prije toga instalirati specijalizirani alat ViVe, namijenjen upravo traganju za skrivenim opcijama Windowsa  razvoju).

Dakle, ostvari li se da ova funkcija stigne u stabilnu verziju Windowsa 11, neresponzivne će, "smrznute" aplikacije, one koje otkažu poslušnost i slične biti moguće ugasiti samo uz dva klika: odabirom aplikacije na taskbaru te klikom na End Task u skočnom izborniku.

Ono što ovdje izgleda kao mogući problem, jest činjenica da je u korisničkom sučelju ova tipka za naprasno gašenje aplikacija odmah iznad tipke za standardno zatvaranje prozora. Nepažnja bi neke mogla dovesti do toga da aplikaciju zatvore pomoću naredbe End Task, umjesto Close Window, pa pritom izgube opciju spremanja posljednjih promjena. No, do lansiranja ovog dodatka među "obične" korisnike vjerojatno će proći još neko vrijeme, pa Microsoft ima vremena "ispeglati" i to.