Popularnost Windowsa 11 u padu, korisnici najviše koriste prethodnu verziju OS-a

Podaci Statcountera navode da su Windowsi 10 i dalje najpopularniji među korisnicima te da je udio korištenja Windowsa 11, aktualne verzije Microsoftovog OS-a, u padu

Matej Markovinović ponedjeljak, 6. svibnja 2024. u 13:53
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nedavno objavljeno izvješće Statcountera otkriva da Windowsi 11 po udjelu na tržištu još uvijek zaostaju za Windowsima 10. Naime, podaci pokazuju pad udjela za Windowse 11 s 26,68 posto u ožujku na 25,65 posto u travnju, dok je udio korištenja Windowsa 10 porastao u istom tom razdoblju sa 69,07 posto na 70,03 posto.

Kako prenosi NotebookCheck, razlozi pada popularnosti Windowsa 11 mnogima su očiti. Kao ključne mane ovog operacijskog sustava navodi se Microsoftova odluka ukidanja značajke Windows Subsystem for Android, kao i uvođenje reklama u sustavu o čemu smo pisali proteklih tjedana.

Unatoč tome, Microsoft planira poboljšati Windowse 11 nadolazećim AI značajkama, nadajući se da će upravo to privući korisnike Windowsa 10 da prijeđu na noviju verziju. No, ako ove značajke budu zahtijevale novi hardver, očekuje se da će dobar dio korisnika ostati na Windowsima 10.