Procurile prve snimke novih Windowsa, pogledajte kako će izgledati

U snimkama zaslona prikazana je i 'About' kartica, prema kojoj se može vidjeti da se radi o developer verziji Windowsa 11 Pro

Matej Markovinović srijeda, 16. lipnja 2021. u 06:00

Kao što je to i inače slučaj kod noviteta koji čekaju službeno predstavljanje, tako su već procurile snimke zaslona Microsoftovog nadolazećeg operativnog sustava Windows 11 na kineskoj stranici Baidu.

Naime, snimke zaslona prikazuju novi Start izbornik, ali i izmijenjeno korisničko sučelje koje izgleda slično onome koje je trebalo doći u Windowsu 10X, sustavu kojeg je Microsoft nedavno otkazao. Osim toga, može se primijetiti da su ikone aplikacija sada u središtu programske trake, zajedno s novim Start gumbom i izbornikom koji izgleda kao pojednostavljena verzija onoga što trenutno postoji u „desetki“. Tamo se nalaze i prikvačene aplikacije te opcije poput isključivanja ili ponovnog pokretanja Windows 11 uređaja.

Izvor: Baidu
Izvor: Baidu

Čini se da će i kutovi prozora otvorenih programa biti zaobljeni.

Windows 11 također uključuje i nove brze kontrole kojima možete pristupiti preko gumba za povećavanje prozora u svim programima, a one će vam pomoći da postavite zadanu veličinu i mjesto otvorenog prozora, pa ga tako možete smjestiti u svaki dio ekrana.

Navodi se da je Microsoft ubacio i novo iskustvo samog postavljanja Windowsa 11, koje je, kao što je i očekivano, vrlo slično postavljanju Windowsa 10X, a uključivati će i novi zvuk pokretanja tvrtkinog operativnog sustava, kojeg možete čuti u ovom videu:

Dobre vijesti stižu i za igrače, jer će nova Xbox aplikacija biti integrirana u Windows 11, nudeći tako brzi pristup Xbox Game Passu, ali i ostalim dijelovima Xbox mreže i trgovini igara.

Kako prenosi The Verge, uistinu se čini da tvrtka koristi brojne stvari iz otkazanog Windowsa 10X za svoju najnoviju inačicu operativnog sustava, kao što su pojedini pročišćeni i pojednostavljeni aspekti u vizualnom identitetu Windowsa 11, ali i samoj funkcionalnosti.

Podsjećamo da se službeno predstavljanje novog Microsoftovog operativnog sustava očekuje 24. lipnja, a čini se da je i tvrtka poprilično uzbuđena oko Windowsa 11, jer vrlo često izbacuje neke nove teasere. No, ako vam ovi dokazi nisu dovoljni, na tvrtkinim je službenim stranicama najavljeno i umirovljenje „desetke“, koje nastupa na snagu 14. listopada 2025. godine.