Već ovog mjeseca Microsoft će početi gasiti Cortanu

Sustav virtualnog glasovnog asistenta Cortana već nestaje iz Windowsa 11 u razvojnim inačicama, a uskoro će za njega biti potpuno ugašena podrška. Zamijenit će ga novi Bing i Copilot

Sandro Vrbanus subota, 5. kolovoza 2023. u 16:50

Kao što smo izvještavali nedavno, Microsoft je odlučio ugasiti podršku za svoj sustav virtualnog glasovnog asistenta u Windowsima, Cortanu. U Windowse će, naime, u skorijoj budućnosti biti integriran nize alata pogonjenih umjetnom inteligencijom, poput Copilota za sam OS i za uredski paket Office, a tu je i Bing Chat, koji može primati upite i na njih odgovarati prirodnim jezikom. Iz tog razloga Cortana je postala suvišna, a kraj će joj doći i prije nego se to najavljivalo.

Zbogom, Cortana

Iz Microsofta kažu kako će podrška za Cortanu biti ukinuta već tijekom ovog mjeseca, pa ta aplikacija više neće biti podržana unutar Windowsa. Windowsi 11 u aktualnoj razvojnoj inačici Canary već su distribuirani bez Cortane, a promjena će zahvatiti i ostale verzije vrlo brzo. Istodobno će korisnici (ovisno o verziji Windowsa) početi dobivati pristup novom sustavu Windows Copilot, kao i pristup do funkcije Bing Chat izravno s desktopa.

Pokretanje Cortane u novim Windowsima rezultira ovim prizorom 📷 BleepingComputer
Pokretanje Cortane u novim Windowsima rezultira ovim prizorom BleepingComputer

Gašenje Cortane vjerojatno neće preteško pasti velikoj većini korisnika, koji su je ionako rijetko ili nikada pokretali. S druge strane, aktiviranje sustava Copilot u Windowsima mnogima bi moglo biti od koristi. Podsjetimo, taj će se sustav nalaziti u bočnoj traci (sidebaru) i nudit će mogućnost zadavanja naredbi Windowsima prirodnim jezikom. Pomagat će u pronalaženju postavki, radu s dokumentima i samim OS-om. Najvjerojatnije je da će u prvoj verziji Copilot postati dostupan s nadolazećom nadogradnjom Windowsa 11, oznake 23H2, koja se očekuje najesen.

Cortana će i dalje postojati kao dodatak za mobilne aplikacije Outlook i Teams, te unutar samog sustava Teams, iako vjerojatno ne zadugo.