Windows 10X i za laptope s jednim zaslonom

Iz Microsofta su potvrdili glasinu kako će Windows 10X biti dostupan i na laptopima s jednim zaslonom, štoviše na takve će laptope i najprije stići

Stjepan Bilić utorak, 5. svibnja 2020. u 12:12

Windows 10X posebno je izdanje „obične desetke“ koje je također posebno osmišljeno za laptope s dva zaslona. Jedan takav je Microsoftov Surface Neo koji je navedene Windowse trebao prvi dobiti. No zbog situacije uzrokovane koronavirusom Microsoft je promijenio svoje prvobitne planove, jer kako kažu „današnji svijet se uvelike razlikuje od onoga iz listopada 2019.“, kada su krenuli s vizijom o Windows uređajima s dvostrukim zaslonima.

Panos Panay (šef Microsoftovog Windows and Devices odjela) navodi kako je Windows 10X dizajniran kako bi bio fleksibilniji od standardnog Windows 10 OS-a, što im je omogućilo da sada u „novom svijetu“ svoj fokus daljnjeg razvoja Windowsa 10X usmjere i prema klasičnim laptopima, s jednim zaslonom, a sve kako bi se njihovi korisnici mogli raditi, učiti i igrati se na novi, drugačiji način.

Microsoft za sada ne otkriva datum pa čak ni okvirni termin kada bi standardni laptopi moglo dobiti podršku za Windows 10X OS, a šutljiv je i oko termina lansiranja laptopa s dva zaslona na tržište za koje je navedeni OS originalno i bio planiran. No navode kako nastavljaju suradnju sa svojim OEM partnerima te kako čekaju pravi trenutak za takav korak.

Glavni razlog zbog kojeg Microsoft prebacuje fokus na standardne laptope kada su u pitanju Windows 10X jest koronavirus. Primijetili su kako su korisnici diljem svijeta tijekom izolacije u svojim domovima više koristili uređaje sa Windowsima 10 (stolna računala i laptope) za rad i učenje nego svoje mobilne uređaje, poput tableta i mobitela.

Prema izvoru, zabilježeno je 75% povećanje vremena kojeg su korisnici proveli u korištenju Windowsa 10 u odnosu na godinu ranije. Microsoft navodi kako korisnici u radu s Windowsima 10 provedu više od 4 trilijuna minuta mjesečno. Navedeni podatak se ne čini pretjeranim kada se uzme u obzir kako se od kraja ožujka 2020. Windows 10 nalazi na više od milijardu uređaja.

Više o Windowsima 10X i planovima oko njih čut će se krajem ovog mjeseca tijekom Microsoft Build konferenciji (19. – 21. svibnja), a koja će iz razumljivih razloga biti održana online. Registrirati se možete ovdje, registracija je besplatna.