Bill Gates odgovorio na teorije urote koje ga povezuju s pandemijom

U razgovoru s novinarima jedan od najbogatijih ljudi na svijetu osvrnuo se na činjenicu da je posljednjih mjeseci postao glavna meta raznih teoretičara i dao svoj prvi komentar na to

Sandro Vrbanus subota, 6. lipnja 2020. u 19:05

Ime suosnivača Microsofta Billa Gatesa od pojave pandemije koronavirusa često se povezuje sa situacijom u kojoj se svijet našao. Legitimno spominjanje Gatesa u ovom kontekstu uključuje njegove izdašne donacije, najavu gradnje tvornica za buduća cjepiva protiv COVIDa 19, kao i usmjeravanje rada poznate filantropske zaklade ka borbi s pandemijom. No, sigurno ste posljednjih mjeseci čitali i kako je "Bill Gates pokrenuo pandemiju kako bi nas sve čipirao svojim 5G cjepivima", ili neku sličnu besmislicu.

Iste teorije zavjere došle su, naravno, i do samog Gatesa, no do sada se on po tom pitanju nije izjašnjavao. Ovog je tjedna na telekonferenciji s novinarima pojasnio i zašto. "Dezinformacije su jednsotavno prečudne", kazao je, te pojasnio da ne može razumjeti ljude koji šire takve priče jer ni sa kime od takvih ne kontaktira izravno.

Preglupe teorije

Kad je riječ o povezivanju njegovog imena s planiranom pandemijom i cjepivima, rekao je da je to "toliko glupo da je gotovo teško i za demantirati", jer bi ponavljanjem tih fraza samo teoretičarima davao legitimitet. Dodao je i da mu nije baš jasno kako se našao u cijeloj toj teoriji urote, jer se osobno nikada nije bavio nikakvim mikročipovima ili nečim sličnim. Volio bi da je riječ o šali, ali eto – nažalost nije.

Još u travnju Gates je identificiran kao najveća meta teoretičara zavjera koji govore o koroanvirusu, s najviše spominjanja i pregleda sumnjivih sadržaja na Internetu. A on je, s druge strane, samo ovoga tjedna najavio dodatnih 1,6 milijardi dolara donacija svoje Zaklade, usmjerenih na razvoj novih cjepiva.