Edwardu Snowdenu možda se smiješi pomilovanje u SAD-u

Zviždač koji je otkrio masovno špijuniranje građana od strane američkih obavještajnih agencija već je sedam godina u egzilu. Donald Trump rekao je kako će razmisliti o pomilovanju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u 13:21

Nekada informatički i sigurnosni stručnjak za NSA, a danas aktivist i bjegunac od američkog pravosuđa Edward Snowden, već preko sedam godina živi u Rusiji. Tamo je dobio azil i utočište, te slobodu da se bavi zaštitom ljudskih prava, sigurnosti na Internetu i piše memoare, dok ga SAD i dalje traže pod optužbom za izdaju. Njegov čin otkrivanja tajni američkih obavještajaca i programa masovnog prisluškivanja građana i dalje izaziva prijepore, a u slučaju da se pojavi u SAD-u očekuje ga suđenje.

Već nekoliko se puta spominjalo da bi Snowdena predsjednik mogao i pomilovati, jer je u međuvremenu kontroverzni projekt masovnog špijuniranja i prikupljanja privatnih podataka ugašen, a njegov čin sve češće se opisuje kao koristan za širu javnost nego kao izdaja i odavanje državnih tajni. Snowden se 2016. godine nadao da bi ga tadašnji američki predsjednik Barack Obama mogao pomilovati na kraju svojeg mandata, no to se nije dogodilo.

Heroj ili izdajica?

Sada, pak, najava mogućeg pomilovanja dolazi pred kraj prvog mandata predsjednika Donalda Trumpa. On je prije nekoliko dana za New York Post rekao kako je Snowdenovo ime na listi potencijalnih kandidata za "oprost grijeha", te da mnogi smatraju kako se prema njemu pravosuđe nije ponijelo pošteno. Najavio je i da će se pozabaviti mogućnošću pomilovanja i odustajanja od zahtjeva za izručenjem.

Zanimljivo, upravo je Donald Trump prije sedam godina Snowdena nazivao izdajicom. O njemu je tada na Twitteru pisao čak 45 puta, da bi u nekoliko slučajeva čak i javno pozivao na njegovo – smaknuće.