Ilya Sutskever, suosnivač i glavni znanstvenik, odlazi iz OpenAI-ja

Jedna od ključnih osoba u postanku OpenAi-ja i njihovih revolucionarnih proizvoda objavio je da odlazi iz te kompanije. Razloge nije naveo, ali se čini da s bivšim kolegama ostaje u dobrim odnosima

Sandro Vrbanus srijeda, 15. svibnja 2024. u 15:51
Ilya Sutskever (u sredini) s kolegama iz vodstva OpenAI-ja
Ilya Sutskever (u sredini) s kolegama iz vodstva OpenAI-ja

Jedan od suosnivača OpenAI-ja, Ilya Sutskever, koji je tamo proveo gotovo devet godina, objavio je da napušta svoje dosadašnje mjesto glavnog znanstvenika u toj organizaciji. Objava dolazi nakon velikog otkrivanja novog modela GPT-4o početkom ovog tjedna, a razloge za nju Sutskever nije objavio. Međutim, poznato je da je on bio među ljudima koji su prošle godine, u velikoj "pobuni" vodstva tražili smjenu Sama Altmana s vodećeg mjesta, nakon čega se, navodno, bio predomislio i zažalio svoje sudjelovanje u toj neslavnoj epizodi.

Pola godine nakon te višetjedne drame, Sutskever će ipak otići iz OpenAI-ja, kako se čini u dobrim okolnostima i bez negativnih tonova. Naprotiv, u objavi svojeg otkaza zahvalio se Altmanu i ostalima te napisao da će mu nedostajati rad u tom timu. Imenovao je i svojeg nasljednika – bit će to Jakub Pachocki, dosadašnji glavni istraživač. Biranim riječima o Sutskeveru se oglasio i Altman, napisavši da je on jedan od najvećih umova naše generacije, prijatelj i zvijezda vodilja u njihovom polju rada.

Što se tiče Sutskeverove budućnosti, najavio je da će započeti rad na novom projektu, osobno mu vrlo značajnom, o kojem će više detalja objaviti s vremenom. No, u oproštajnoj objavi nije propustio spomenuti AGI, opću umjetnu inteligenciju, nešto za što javnost smatra da se u OpenAI-ju već uvelike "kuha". Bivši, dakle, vodeći znanstvenik te organizacije i "jedan od najvećih umova današnjice" kaže da će OpenAI gotovo sigurno stvoriti sigurnu i korisnu opću umjetnu inteligenciju. Komentatori na X-u stoga su ga požurili upitati, "Što si vidio, Ilya?". Pitanje je to na koje, sigurni smo, nećemo od njega dobiti odgovor.