Jeff Bezos odlazi s čela Amazona

Osnivač i dugogodišnji prvi čovjek Amazona, multimilijarder Jeff Bezos, najavio je da se neće više baviti svakodnevnim upravljanjem tom tvrtkom. Posvetit će se drugim projektima i humanitarnom radu

Sandro Vrbanus srijeda, 3. veljače 2021. u 09:48

Jeff Bezos u utorak navečer po našem vremenu poslao je otvoreno pismo zaposlenicima Amazona u kojem je najavio svoj odlazak s čelnog mjesta te kompanije. Bezos je Amazon osnovao 1994. godine i od tada ga je neprekidno vodio kao generalni izvršni direktor (CEO). No, od trećeg tromjesečja ove godine na tom će ga mjestu zamijeniti sadašnji šef AWS-a, Andy Jassy.

57-godišnji Bezos, trenutačno prvi ili drugi najbogatiji čovjek na svijetu (kako koji dan, vrlo je blizu Elonu Musku), nakon napuštanja mjesta CEO-a ostat će tek predsjednik uprave (Executive Chairman) Amazona. Umjesto svakodnevnog operativnog vođenja kompanije, to će mu omogućiti da svoje vrijeme posveti novim projektima i inicijativama u ranoj fazi razvoja.

Osim toga, imat će vremena, kaže, baviti se i projektima izvan Amazona. Spomenuo je tako svoje humanitarne zaklade Day 1 Fund i Bezos Earth Fund, svemirsku kompaniju Blue Origin te novinsku kuću Washington Post, kao projekte s kojima se planira više baviti u budućnosti.

U konferencijskom pozivu s dioničarima, nakon objave da Bezos više neće operativno voditi jednu od najvećih kompanija na svijetu, pojašnjeno je da će on i dalje biti aktivno uključen u sve bitne odluke, akvizicije, te odlučivanje o strategiji. Život će mu utoliko biti olakšan jer više neće imati svakodnevne brige i odgovornosti koje je kao generalni izvršni direktor imao, pa će se moći više posvetiti općenitim strateškim pitanjima i odlučivati o budućnosti Amazona – i njegovih 1,3 milijuna radnika.

Bezos, dakako, ostaje najveći pojedinačni dioničar Amazona, s trenutačnim vlasničkim udjelom od oko 10,6%. Njegov potez povlačenja s operativnih funkcija može se usporediti s onim što su do sada napravili Bill Gates, Sergey Brin, Larry Page ili Jack Ma – kada su ostvarili određene ciljeve, prepustili su svoje ogromne kompanije drugima, a oni se pokušali orijentirati na svoje druge strasti i ispunjavanje raznih humanitarnih ciljeva.

Profil novog šefa

Andy Jassy, uskoro CEO Amazona
Andy Jassy, uskoro CEO Amazona

Andy Jassy u Amazonu radi od 1997. godine i svo vrijeme bio je jedan od najbližih suradnika i ljudi od najvećeg povjerenja Jeffa Bezosa. Postavio je temelje za jednu od najuspješnijih divizija, Amazon Web Services, te od nje načinio jednog od vodećih svjetskih igrača u području clouda. Samo prošle godine AWS je ubilježio prihode od 45 milijardi dolara i rast poslovanja od 30%.

Jassy je jedno vrijeme djelovao kao "sjena" Jeffa Bezosa, tj. prisustvovao je na svim njegovim sastancima i pratio ga u stopu u svim radnim zadacima, pa je njegov izbor za nasljednika sasvim logičan. Suradnici ga opisuju kao "menadžera iznimno usredotočenog na detalje, s fotografskim pamćenjem i sklonosti postavljanju teških i pronicljivih tehničkih pitanja".