Raketa Bezosovog Blue Origina došla do ruba svemira i vratila se na tlo

18 metara duga raketa New Shepard proteklog je tjedna obavila uspješan let do ruba svemira, uz naknadni kontrolirani povratak na Zemlju i meko vertikalno slijetanje rakete i putničke kapsule

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. siječnja 2021. u 16:18

Osim SpaceX-a, kojem je to već postala rutina, te Kine i ESA-e koje planiraju u budućnosti više puta koristiti iste rakete, već nekoliko godina na sličnom projektu radi i kompanija Blue Origin koju je osnovao šef Amazona Jeff Bezos. Njihova raketa New Shepard duga je 18 metara (u usporedbi s Falconom 9 koji mjeri oko 70 m), ali ima sličnu namjenu – lansirati teret i ljude u orbitu te se kasnije na siguran način vratiti na Zemlju.

Prvi test u kojem je New Shepard dosegnu rub svemira i preletio Kármánovu liniju od 100 kilometara iznad tla obavljen je prošloga četvrtka. Bezosova je raketa tom prilikom lansirana iz Zapadnog Teksasa, poletjela je do gotovo 107 kilometara visine i nakon 7 minuta vratila se te vertikalno i kontrolirano sletjela na za to predviđeno mjesto.

Testno lansiranje i povratak rakete možete vidjeti u snimci dostupnoj na YouTubeu, a koju prenosimo u sklopu ove vijesti. "Akcija" počinje oko 50. minute videa. Ovo je bio sedmi sličan let New Sheparda, prvi u kojem je na raketi bila i nova putnička kapsula.

Krajnji cilj – svemirski turizam

Tijekom leta raketa je u vis ponijela putničku kapsulu koja se nakon oko dvije i pol minute leta odvojila od raketnog potisnika, te nakon 10-ak minuta uz pomoć ugrađenih padobrana također sletjela natrag na sigurno. Dugoročni plan Blue Origina jest koristiti ovakve rakete i putničke kapsule za slanje ljudi u svemir.

Od ranije je poznato da bi karta za svemirske turiste u ovakvom aranžmanu mogla koštati najmanje 200 tisuća dolara. U letu New Shepardom, trajanja tek desetak minuta, najviše šest svemirskih turista u putničkoj bi kapsuli trebali doživjeti nekoliko minuta bestežinskog stanja i dobiti jedinstven pogled na Zemlju kakav je do sada bio rezerviran tek za astronaute.

Prošlotjedni test označen je kao veliki korak prema prvim letovima s ljudskim putnicima. U kapsuli je u ovom slučaju bila postavljena pokusna lutka (nadimka Mannequin Skywalker) koja je sjedila u jednom od šest sjedala i bilježila podatke o letu i utjecaju istoga na putnike.