Tim Cook službeno postao milijarder

Prvi čovjek Applea vlasnik je gotovo 850 tisuća dionica te kompanije, čija vrijednost je rekordna, a samo prošle godine zaradio je 125 milijuna dolara u plaći i bonusima

Sandro Vrbanus utorak, 11. kolovoza 2020. u 11:00

Svjetska ljestvica milijardera odnedavno ima novog, istaknutog člana. Njegovo ime je Timothy Donald Cook, za prijatelje Tim, i već devet godina obnaša dužnost glavnog izvršnog direktora Applea. Tim Cook, naime, posjeduje 847.969 dionica Applea, čija vrijednost posljednjih dana ponovno raste.

Nakon neočekivano dobrog financijskog izvješća za "korona kvartal", Appleova je dionica premašila vrijednost od 450 dolara, a tržišna kapitalizacija Applea bliži se iznosu od 2 bilijuna dolara (otprilike dvije godine nakon što je premašila prvih bilijun).

Prva milijarda

Ovim porastom vrijednosti dionice, uzevši u obzir i činjenicu da je samo prošle godine u plaći i bonusima zaradio 125 milijuna dolara, Tim Cook ušao je u spomenuto društvo svjetskih milijardera. Njegova je imovina, gledano u dolarskim iznosima, tek za malo premašila milijardu dolara. Jedan je od rijetkih na Bloombergovoj ljestvici koji je do ovolike imovine došao samo kroz ulogu direktora, ne i osnivača kompanije.

Danas 59-godišnji Cook već je ranije najavio da planira sve svoje bogatstvo ostaviti u dobrotvorne svrhe, a već je i do sada bio aktivan filantrop kao i privatni investitor u nekoliko startupa i tehnoloških ideja. Nakon što osigura dovoljno novca za školovanje svojih nećaka, sve što ostane obećao je oporučno donirati.

Usput, najbogatiji čovjek na svijetu i dalje je Jeff Bezos iz Amazona, s vrijednošću imovine od oko 186 milijardi dolara. Slijede ga Bill Gates (121 milijarda) te Mark Zuckerberg (99,7 milijardi) – pa su tako top tri svjetska bogataša trenutačno ljudi iz tehnološkog sektora. Iz ovog svijeta u top 10 nalaze se još Steve Ballmer (7. mjesto, 75 milijardi USD), Larry Page (8., 71,7 milijardi), Sergey Brin (9., 69,5 milijardi) te na desetom mjestu Elon Musk s 67,2 milijarde dolara imovine.

Bloomberg Billionaires Index
Bloomberg Billionaires Index

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi