Tim Cook službeno postao milijarder

Prvi čovjek Applea vlasnik je gotovo 850 tisuća dionica te kompanije, čija vrijednost je rekordna, a samo prošle godine zaradio je 125 milijuna dolara u plaći i bonusima

Sandro Vrbanus utorak, 11. kolovoza 2020. u 11:00

Svjetska ljestvica milijardera odnedavno ima novog, istaknutog člana. Njegovo ime je Timothy Donald Cook, za prijatelje Tim, i već devet godina obnaša dužnost glavnog izvršnog direktora Applea. Tim Cook, naime, posjeduje 847.969 dionica Applea, čija vrijednost posljednjih dana ponovno raste.

Nakon neočekivano dobrog financijskog izvješća za "korona kvartal", Appleova je dionica premašila vrijednost od 450 dolara, a tržišna kapitalizacija Applea bliži se iznosu od 2 bilijuna dolara (otprilike dvije godine nakon što je premašila prvih bilijun).

Prva milijarda

Ovim porastom vrijednosti dionice, uzevši u obzir i činjenicu da je samo prošle godine u plaći i bonusima zaradio 125 milijuna dolara, Tim Cook ušao je u spomenuto društvo svjetskih milijardera. Njegova je imovina, gledano u dolarskim iznosima, tek za malo premašila milijardu dolara. Jedan je od rijetkih na Bloombergovoj ljestvici koji je do ovolike imovine došao samo kroz ulogu direktora, ne i osnivača kompanije.

Danas 59-godišnji Cook već je ranije najavio da planira sve svoje bogatstvo ostaviti u dobrotvorne svrhe, a već je i do sada bio aktivan filantrop kao i privatni investitor u nekoliko startupa i tehnoloških ideja. Nakon što osigura dovoljno novca za školovanje svojih nećaka, sve što ostane obećao je oporučno donirati.

Usput, najbogatiji čovjek na svijetu i dalje je Jeff Bezos iz Amazona, s vrijednošću imovine od oko 186 milijardi dolara. Slijede ga Bill Gates (121 milijarda) te Mark Zuckerberg (99,7 milijardi) – pa su tako top tri svjetska bogataša trenutačno ljudi iz tehnološkog sektora. Iz ovog svijeta u top 10 nalaze se još Steve Ballmer (7. mjesto, 75 milijardi USD), Larry Page (8., 71,7 milijardi), Sergey Brin (9., 69,5 milijardi) te na desetom mjestu Elon Musk s 67,2 milijarde dolara imovine.

Bloomberg Billionaires Index
Bloomberg Billionaires Index