Apple Watch X – veliki redizajn priprema se za 10. generaciju

Sljedeće godine bit će 10 godina otkako je Apple ušao na tržište pametnih satova. Tim povodom mogao bi na tržište biti lansiran "Apple Watch X", iz temelja redizajnirani model

Sandro Vrbanus utorak, 15. kolovoza 2023. u 18:45

Bliži nam se rujan i dan kada će Apple organizirati svoj najvažniji događaj godine, predstavljanje novih iPhonea. Kako to obično biva, uz njih će vjerojatno biti prikazane i nove generacije Apple Watcha i nekoliko ostalih proizvoda. Za ovogodišnji pametni sat ne pripremaju se velike promjene, doznali smo nedavno, a sada isti izvor, Bloombergov Mark Gurman, piše kako prava promjena za Apple Watch nastupa tek – nagodinu.

Redizajn za obljetnicu

Sljedeće, 2024. godine, obilježava se 10 godina od predstavljanja prve generacije, a na redu će biti jubilarna deseta generacija Apple Watcha. Za tu prigodu kompanija priprema nešto posebno, "Apple Watch X". Kao i iPhone X, i ovaj model mogao bi označiti veliki redizajn, prvi takav u deset godina.

Gurman kaže da će kućište sata u novim varijantama biti stanjeno, a umjesto dosadašnjih OLED zaslona koristit će se nova, microLED tehnologija. Redizajn će doživjeti i narukvice, koje bi se ubuduće na tijelo sata mogle spajati magnetima, a ne uvlačenjem u bočni utor kao do sada. S funkcionalne strane, Apple Watch X i buduće bi generacije mogle donijeti, među ostalim, senzore za mjerenje krvnog tlaka.

No, za sve to morat ćemo pričekati barem još godinu dana. Serija 9, koja se očekuje za manje od mjesec dana, bit će dizajnom i dimenzijama u potpunosti jednaka prošlogodišnjoj, uz poboljšanja kad je riječ o procesoru i bateriji.

Podsjetimo, prvi Apple Watch predstavljen je na Appleovom jesenskom događaju 2014. godine, zajedno s modelom iPhonea 6. U prodaju je pušten u travnju sljedeće godine, a svake jeseni, od 2016. godine na ovamo, kompanija je pomalo osvježavala osnovnu liniju Watcha novim ekranima, procesorima i mogućnostima. Tek lani načinjen je veći iskorak u pogledu dizajna, predstavljanjem robusnog modela Apple Watch Ultra, dok su svi ostali modeli većinom zadržali izvorni dizajn, koji potpisuje Jony Ive.