Facebook se nagodio s tužiteljima u skandalu povezanom s Cambridge Analyticom

Curenje podataka prije nekoliko godina naštetio je ugledu Facebooka, a kako mu ne bi štetilo dalje, odlučili su ući u izvansudsku nagodbu s tužiteljima

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. kolovoza 2022. u 20:08

Sudska tužba protiv Facebooka zbog curenja podataka u skandalu poznatom kao Cambridge Analytica, u SAD-u traje već nekoliko godina. Skupina korisnika ove društvene mreže tužila ih je još 2018. godine, tvrdeći da su im povrijeđena prava na privatnost, jer je Cambridge Analytica uspjela s Facebooka izvući daleko više podataka nego što bi to trebalo biti dozvoljeno. Facebooku je ovaj skandal značajno narušio ugled, pogotovo jer su podaci o više od 87 milijuna korisnika upotrebljavani za manipulaciju u političke svrhe.

Izbjegli svjedočenje

Sud je u ovom procesu očekivao da se sljedećeg mjeseca pred njime pojave prvi čovjek Mete i Facebooka Mark Zuckerberg, kao i donedavna operativna direktorica Mete Sheryl Sandberg. No, baš u pravo vrijeme kako bi se ta svjedočenja izbjegla, stiže vijest o izvansudskoj nagodbi. Meta/Facebook i tužitelji uspjeli su dogovoriti da će međusobne probleme riješiti izvan suda. U spisu se navodi da je dogovor postignut "u principu" te da strane imaju 60 dana da ga finaliziraju i podnesu u pisanom obliku.

Mnogi smatraju kako će Meta platiti određenu odštetu tužiteljima, upravo kako bi izbjegla daljnje povlačenje po sudu i medijima. Drugim riječima, ova nagodba, ma kako skupa bila, mogla bi biti manevar kojim bi se izbjeglo da Zuckerberg i Sandberg satima javno iznose detalje o ovom skandalu. Financijski i drugi detalji nagodbe za sada nisu poznati. Možda ćemo više o njima doznati krajem listopada, kada ističe rok za postizanje dogovora.

📢 12 rata beskamatno

LAPTOPI

Velika ponuda laptopa za rad, igru ili učenje!

198,95€ 1.498,99 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

MONITORI

Upotpuni svoj laptop većim ekranom!

101,99€ 768,44 kn Kupi


Vitki i snažni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Glatku i široku disperziju visokih frekvencija s čistim srednjim rasponom i munjevitim basom.

778,95 € 5.869,00 kn Kupi

Pravi doživljaj zvuka kao s pozornice

JBL Stage A180

6.5-inčni 2,5-sistemski samostojeći zvučnici, frekvencijski odziv: 40-40 000 Hz, osjetljivost: 90 dB, preporučena snaga pojačala: 20-220 W

549,00 € 4.136,44 kn 573,00 € Akcija