Facebookovi moderatori koji pate od PTSP-a dobit će odštetu od 52 milijuna dolara

Posao moderatora sadržaja u najvećoj društvenoj mreži svijeta toliko je stresan da izaziva posttraumatski stresni poremećaj. Sada je sudskim putem izboreno da im se za to i plati

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. svibnja 2020. u 11:35

Sudski presedan dogodio se ovoga tjedna u SAD-u, i to u parnici u kojoj su zaposlenici Facebooka na radnim mjestima moderatora sadržaja tužili kompaniju za duševne boli – i zajednički dobili veliku odštetu. Proces je pokrenut još 2018. godine kada je jedna moderatorica tužila svojeg poslodavca, Facebook, tvrdeći da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a), koji je posljedica svakodnevne izloženosti uznemirujućim sadržajima.

Posao moderatora u Facebooku poznat je po velikom stresu, jer se u video sadržajima i fotografijama koje oni moraju pregledavati (nakon prijave korisnika ili automatiziranog algoritma) vrlo često nalaze snimke silovanja, ubojstava, samoubojstava, maltretiranja, zlostavljanja djece, i sličnih pojava. Praksa pokazuje da u prosjeku više od polovice svih moderatora s vremenom ima narušeno mentalno zdravlje.

52 milijuna dolara odštete

Tužbi pokrenutoj 2018. godine pridružili su se i drugi, a ovih je dana postignuta nagodba koja se odnosi na više od 11 tisuća ljudi koji rade ovaj posao. Prema nagodbi između predstavnika moderatora i poslodavca, Facebook mora za njih preko 11 tisuća isplatiti minimalno tisuću dolara odštete, uz dodatne naknade za one kojima su dijagnosticirani PTSP i drugi zdravstveni problemi, poput depresije ili ovisnosti.

Ukupno će Facebook morati platiti oko 52 milijuna dolara svojim moderatorima u SAD-u. Povrh toga obvezan je i uvesti rigorozni plan nadzora mentalnog zdravlja moderatora, omogućiti im savjetovanja s profesionalcima te grupne terapije.

Slična tužba protiv Facebooka pokrenuta je i u njihovom europskom sjedištu u Irskoj.