Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne knjižnice

Potencijalno značajan slučaj kršenja autorskih prava svoj će epilog dobiti na sudu u New Yorku gdje je u tijeku parnica koja bi mogla odrediti budućnost ovakve vrste digitalne arhive e-knjiga

Tomislav Stanković utorak, 21. ožujka 2023. u 06:00
📷 Image: Catarina Carvalho, Unsplash
Image: Catarina Carvalho, Unsplash

Internet Archive na sudu u New Yorku mora braniti svoju digitalnu arhivu knjiga kao dio arhivskog programa pod nazivom Open Library. Tužba, koju je pokrenula izdavačka tvrtka Hachette, odlučuje o tome hoće li se knjižnice morati oslanjati na privremene digitalne licence od strane izdavača tj. hoće li moći skenirati i posuđivati kopije tih knjiga.

"nelicencirani agregator i piratska stranica"

Sud treba razmotriti krši li Open Library zakon o autorskim pravima dopuštajući posuđivanje digitaliziranih kopija fizičkih knjiga, što je tvrdnja nekih izdavača još iz 2020. godine, prenosi The Verge.

Open Library je izgrađen oko CDL koncepta tj. kontrolirane digitalne posudbe koji pristup digitaliziranim kopijama knjiga nudi na osnovi jedan na jedan. U tom obliku ako knjižnica ima jednu kopiju knjige, može držati knjigu u pohrani i dopustiti jednoj po jednoj osobi da pristupi e-knjizi.

Najveći problem je nastao tijekom Covid-19 pandemije. Tada je Internet Archive pokrenuo National Emergency Library uklanjajući ograničenje posudbe i dopuštajući neograničenom broju ljudi da pristupe svakoj e-knjigi na rok od dva tjedna zbog čega su neki izdavači i autori negodovali.

Žalba izdavača oslanja se na tvrdnju da Internet Archive ne vodi pravu knjižnicu nego da je to "nelicencirani agregator i piratska stranica." Izdavači takđer tvrde da je organizacija primila novac za digitalizaciju knjiga. Internet Archive navodi da je primio ukupno oko 5500 dolara prihoda od podružnica i da je njegova usluga digitalnog skeniranja odvojena od usluge Open Library.

Tek ostaje za vidjeti rasplet ove situacije i hoće li ona utjecati i na druge digitalne arhive poput Wayback Machinea.