Microsoft, GitHub i OpenAI traže od suda da odbaci tužbu za autorska prava Copilot AI-ja

GitHub Copilot, Microsoftov sustav umjetne inteligencije, pod optužbom je da za treniranje koristi kôd autora koje ne navodi kako bi trebao zbog čega dovodi u pitanje poštivanje autorskih prava

Tomislav Stanković nedjelja, 29. siječnja 2023. u 18:17
📷 Image: Unsplash@yancymin
Image: Unsplash@yancymin

GitHub Copilot, koji je pokrenut 2021. godine, koristi OpenAI tehnologiju za generiranje i predlaganje kôda, a temelji se na treniranju pomoću javno dostupnog kôda s GitHuba.

Već je tada izazvao zabrinutost po pitanju potencijalnog kršenja zakona o autorskim pravima.

U kolektivnoj tužbi je navedeno da se GitHub Copilot oslanja na "softversko piratstvo u neviđenim razmjerima" što Microsoft, GitHub i OpenAI žele osporiti i uvjeriti sud da odbaci tužbu jer prema njima tvrdnje navedene u tužbi nisu opravdane.

Navedene tvrtke tvrde da se tužitelji oslanjaju na "hipotetske događaje" kako bi opravdali svoje tužbene zahtjeve tj. da ne opisuju kako su osobno oštećeni Copilot AI-jem.

Stoje iza stava da "Copilot pomaže programerima u pisanju kôda generiranjem prijedloga na temelju onoga što je naučio iz cjelokupnog znanja prikupljenog iz javnog koda."

Kakva će biti odluka saznat će se na sudskom ročištu koje će se održati u svibnju, prenosi The Verge.

Unatoč pravnim izazovima, Microsoft nastavlja ulaganje u alate pokretane umjetnom inteligencijom. Produbljuje se partnerstvo s OpenAI-jem, planira se uvođenje AI tehnologije u Word, Outlook i PowerPoint, a navodno žele dodati ChatGPT u Bing.

 Ulaznice za događanja