Pomoćnik u programiranju, GitHub Copilot, pod optužbom za piratiziranje

Microsoftov sustav umjetne inteligencije Copilot, koji se može uz naplatu koristiti na GitHubu, treniran je na otvorenom kodu. No, kada koristi tuđe uratke, ne navodi izvorne autore kako bi trebao

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. studenog 2022. u 06:00

Sustavi koji uz pomoć umjetne inteligencije stvaraju inovativne ilustracije trenirani su na postojećim fotografijama i ilustracijama, pa su zbog toga već dolazili u probleme s autorskim pravima. Sličan se slučaj sada pojavio i u programerskoj zajednici, s Microsoftovim pomoćnikom za programiranje, nazvanim GitHub Copilot.

Ovaj sustav integriran je u GitHub i naplaćuje se 10 dolara mjesečno (ili 100 dolara godišnje), a služi kao pomoćnik programerima – na temelju naučenih uobičajenih procedura i velikog broja linija programskog koda, pomaže developerima "nadopuniti" njihove nove uratke. Sve to funkcionira na legalan i zadovoljavajući način, kako je i zamišljeno. No, problem je i ovdje u načinu treniranja tog AI sustava.

Pravda za developere

Copilot je treniran na ogromnoj GitHubovoj bazi softvera otvorenog koda, pa se tako naučenim "vještinama" koristi za pomoć pri stvaranju novog koda. Međutim, kada Copilot, ili bilo tko drugi, koristi tuđi programski kod, bez obzira što je riječ o open sourceu, morao bi navesti izvorne autore na način kako to zahtijeva neka od licenci. Kod u GitHubovom repozitoriju zaštićen je njihovim pravilima korištenja, kao i raznim GPT, Apache ili MIT licencama – pa je potrebno sve što se koristi propisno obilježiti te navesti izvorne autore.

Copilot to ne čini, kao niti njemu sličan sustav Codex, organizacije OpenAI. Takva praksa korištenja tuđeg koda bez poštivanja zahtjeva pripadajućih licenci, povod je za skupnu tužbu koju je pokrenuo programer i odvjetnik Matthew Butterick. On je optužio Microsoft, GitHub i OpenAI za kršenje prava milijuna programera, na čijim se sustavima AI trenira.

Putem suda u Kaliforniji pokrenuo je tužbu, u kojoj traži i isplatu odštete izvornim programerima. Prema njegovom izračunu, GitHub i OpenAI su do sada prekršili prava 3,6 milijuna puta. Uz minimalnu odštetu od 2.500 dolara po prekršaju, došao je do iznosa ukupne odštete od čak 9 milijardi dolara.