Njemački Vrhovni sud presudio: adblockeri su legalni

Povodom tužbe velikog izdavačkog koncerna Axel Springer, Vrhovni sud Njemačke presudio je da blokiranje oglasa ne čini nelojalnu konkurenciju

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. travnja 2018. u 13:30

Prije tri godine njemački je izdavački koncern Axel Springer (vlasnik medija kao što su Bild, Die Welt i Business Insider) podigao tužbu protiv kompanije Eyeo, vlasnika Adblock Plus rješenja za blokiranje internetskih oglasa. Prema tvrdnjama tužitelja, praksa blokiranja svih oglasa, i kasnije odobravanje samo onih koji stižu od kompanija koje plate vlasniku adblockera stavljanje na bijelu listu, predstavlja nelojalnu konkurenciju i uništava internetske izdavače.

Prije dvije godine ova je tužba razriješena u korist Axel Springera, ali ne u potpunosti. Uslijedile su, očekivano, žalbe pa je predmet u međuvremenu završio i na Vrhovnom sudu – što se ovom izdavaču pokazalo kao ne baš mudar potez. Naime, Axel Springer je od Vrhovnoga suda tražio da u potpunosti zabrani blokiranje oglasa jer ono, prema njihovom mišljenju, krši njemačke zakone o tržišnom nadmetanju.

Ovaj sud je, međutim, u potpunosti poništio raniju presudu nižeg suda u Kölnu i tako učinio adblockere i njihovu politiku bijelih lista ponovno potpuno legalnima.

Eyeo više neće morati, kao što je presuda iz 2016. zahtijevala, besplatno stavljati na bijelu listu neke oglase besplatno kako bi učinio konkurentsku borbu ravnopravnijom. Vrhovni sud smatra da kršenja zakona u ovom slučaju nema, jer rad dodataka za blokiranje oglasa najviše ovisi o tome kako ga pojedini korisnik podesi, a ne o tome kako je autor dodatka naumio.

Predstavnici Eyea zadovoljni su ovim ishodom i time što je vrhovni sud omogućio korisnicima da se zaštite od neželjenog oglašavanja. Iz Axel Springera poručuju da je ova presuda "udar na srce slobodnih medija" te da će se žaliti Ustavnom sudu Njemačke.