Počela je epska sudska bitka: Epic protiv Applea

Apple je prvo optužio Epic za naplatu pretplata mimo njihovih pravila i izbacio im megapopularni Fortnite s App Storea, na što je Epic Games odgovorio tužbom. Parnica je počela ovoga tjedna

Sandro Vrbanus srijeda, 5. svibnja 2021. u 16:51

Prošloga ljeta spor izdavača svjetski popularne igre Fortnite, Epic Gamesa s jedne, te Applea i Googlea s druge strane, kulminirao je izbacivanjem Fortnitea iz trgovina mobilnih aplikacija ovih kompanija. Epic Games je, naime, zakuhao cijelu priču nudeći igračima popuste na svoja izdanja, ali ako ih ne uplate preko Appleove ili Googleove trgovine. Taj je potez u ovim kompanijama proglašen "ilegalnim", tj. Epicu je poručeno da praksa naplaćivanja sadržaja mimo službenog kanala krši pravila trgovine aplikacija. Kako ovi nisu svoju politiku promijenili, vrlo su brzo izletjeli s tih platformi – a odmah potom uslijedila je i tužba.

Od tada je prošlo više od pola godine, a parnica Epica protiv Applea je sada došla na red na sudu u Oaklandu, nakon inicijalnih saslušanja koja su obavljena prošloga mjeseca. Istodobno je proces protiv Applea pokrenut i u Europskoj uniji zbog iste stvari – nametanja vlastitih kanala prodaje za igre i glazbu, odnosno iskorištavanje povlašetnog položaja.

Epicu slijedi težak dokazni postupak

U američkoj sudnici prva dva dana sučelili su se generalni izvršni direktor Epica, Tim Sweeney, zajedno sa svojim odvjetnicima, s pravnim timom Applea. Analitičari kažu kako Epic nema prevelike šanse u dokazivanju monopolističkog ponašanja Applea, jer je američki pravni sustav tradicionalno naklonjen velikim korporacijama. Apple je u tom pogledu značajno veći od Epica – vrijednost mu je preko 2,1 bilijuna dolara, dok Epic vrijedi "samo" oko 29 milijardi.

Kako bi "David pobijedio Golijata" u ovom slučaju, njihovi će pravnici morati dokazati da je Apple svojim ponašanjem značajno utjecao na pravila poštenog tržišnog natjecanja i utjecao na cijelo tržište kako bi ga okrenuo u svoju korist. Porote u ovoj parnici nema, već će odluka biti u rukama federalne sutkinje kojoj je slučaj dodijeljen.

Namjerno su pokrenuli lavinu

Prvoga dana suđenja, u ponedjeljak, Epicov šef Sweeney iznio je njihove stavove, naveo kako Apple predstavlja svoj App Store kao jedinu mogućnost za plaćanje usluga, te na sve transakcije uzima proviziju od 30%. S druge strane, Appleova strana tvrdi da je sve što čine u interesu korisnika i sigurnosti aplikacija, te da njihov ekosustav mnogo doprinosi uspjehu igara poput Fortnitea. Sweeney je čak i priznao da su u kolovozu prošle godine namjerno prekršili Appleova pravila – u nadi da će Apple razmisliti o svojoj politici prije nego ih izbaci s platforme.

Suđenje će potrajati oko tri tjedna, a jedan od zanimljivijih trenutaka trebalo bi biti i svjedočenje prvog čovjeka Applea, Tima Cooka, no za sada se ne zna kada će se ono dogoditi.