Noctua proširila ponudu crnog hardvera

Austrijski proizvođač CPU hladnjaka i ventilatora, poznat po inzistiranju na smeđoj boji proizvoda, već neko vrijeme nudi i crne ventilatore. Sada stižu novi modeli, a pridružuje se i crnim hladnjacima koji su predstavljeni prošlog mjeseca

Denis Arunović nedjelja, 17. studenog 2019. u 15:00

Noctuina serija proizvoda drugačije boje zove se Chromax, a crni modeli imaju posebnu oznaju – chromax.black.swap. Tvrtka je već ranije proširila ponudu s crnim ventilatorima, no samo u standardnim dimenzijama od 120 i 140 mm. Sada se pak njima pridružuju 200-milimetarski NF-A20, tanki 120-milimetarski NF-A12x15, 90-milimetarski NF-A9, tanki 90-milimetarski NF-A9x14 (brojka nakon x kod specijalnih verzija zapravo je debljina u milimetrima) te 80-milimetarski NF-A8. Tanke verzije ventilatora posebno su zanimljive za upotrebu na hladnjacima koji imaju ventilator smješten s gornje strane (dakle puše prema matičnoj ploči) ili pak na radijatorima vodenih hlađenja u slučaju kada u kućištu ima manje mjesta.

Ventilatori obične debljine isporučuju se s osam crnih i po četiri obojena gumena anti-vibracijska jastučića (bijeli, zeleni, crveni, plavi i žuti), a dodatne je obojene jastučiće moguće kupiti zasebno, baš kao i kabele drugačije boje. Naime, svi ovi ventilatori nemaju fiksan kabel već je isti moguće mijenjati. Tanji ventilatori isporučuju se pak s tankim samoljepljivim gumenim jastučićima, a u pakiranju se dobije po osam jastučića od svake boje (crnu i bijelu u ovom kontekstu brojimo pod boje).

Model Cijena
NF-A20 PWM chromax.black.swap 34,90 €
NF-A12x15 PWM chromax.black.swap 24,90 €
NF-A9 PWM chromax.black.swap 19,90 €
NF-A9x14 PWM chromax.black.swap 19,90 €
NF-A8 PWM chromax.black.swap 19,90 €
Gumeni jastučići (NA-SAVP5/SAVP6) 6,90 €

Što se tiče hladnjaka koji su predstavljeni prošlog mjeseca, o njima nismo pisali, pa je red da sada ponešto napišemo. Noctua je predstavila tri hladnjaka u kompletno crnoj varijanti – mrcinu NH-D15, kompaktni model NH-U12S te minijaturni hladnjak za Intel mini ITX konfiguracije NH-L9i. Kako kaže CEO Noctue Roland Mossig, razlog zašto Noctua nije ranije imala hladnjake s crnim radijatorima jest tehničke prirode. Toplovodne cijevi u Noctuinim radijatorima zalemljene su za aluminijske listiće koji su na njih nanizani, a taj proces lemljenja je teško kombinirati s dodatnim premazima.

Inženjerima tvrtke je jednostavno trebalo vremena da nađu odgovarajući materijal te odgovarajući proces nanošenja crnog materijala koji bi rezultirao sa zadržavanjem termalnih karakteristika običnih hladnjaka te bio dovoljno izdržljiv. Posve crni hladnjaci isporučuju se i s crnim ventilatorima koji su opremljeni s crnim gumenim jastučićima. Dakle sve crno 100%.

Model Cijena
NH-D15 chromax.black.swap 99,90 €
NH-U12S chromax.black.swap 69,90 €
NH-L9i chromax.black.swap 49,90 €