Britanska petorka zbog vođenja ilegalne IPTV usluge dobila ukupno preko 30 godina zatvora

Pet je Britanaca od 2016. do 2018. godine putem ilegalnog streaming servisa prenosilo utakmice engleske nogometne Premier lige, a nakon tužbe su uhićeni. Izrečene kazne vrlo su oštre

Sandro Vrbanus srijeda, 31. svibnja 2023. u 11:10

Engleska Premier liga najatraktivnija je nacionalna nogometna liga na svijetu, barem kada je riječ o televizijskim prijenosima utakmica. Oni su iz godine u godinu sve skuplji i manje pristupačni širem gledateljstvu, koje se potom snalazi na najrazličitije načine. U Engleskoj je, primjerice, običaj utakmice gledati u lokalnom pubu, tj. plaćati pivo umjesto pretplate na neku od televizija koja ima prava na prijenos najvažnijih utakmica. No, mnogo je i onih koji se, suočeni s visokim cijenama pretplate, okreću ilegalnim IPTV servisima, koji su ipak nešto jeftiniji.

Jedan od servisa, koji su bili popularni u proteklim godinama, bio je i Flawless IPTV, no radio je samo od 2016. do 2018. godine, kada je ugašen. Naime, udruga za zaštitu autorskih prava FACT primijetila je njihovo "poslovanje", kupila jednu pretplatu te tako otkrila koja sve prava i zakone vlasnici IPTV serivisa krše. O svemu su tada obaviješteni i policija i vodstvo Premier lige, pa je Flawless IPTV ugašen, a njegovi vlasnici uhićeni.

Milijunske zarade

Pokazalo se kako je riječ o petorici Britanaca, koji su se organizirali i prodavali pretplate na svoj servis u visini od 10 funti na mjesec. Osim izravne prodaje, oformili su i mrežu zastupnika, koji su pretplate prodavali dalje uz proviziju. Na te su načine u manje od dvije godine prikupili više od 50.000 pretplatnika, ostvarujući milijune funti u ilegalnim prihodima.

Nakon pet godina pravosudnog procesa, ovoga tjedna doznali su i presudu. U njoj stoji kako je servis Flawless IPTV tijekom 22 mjeseca rada uprihodio 4,6 milijuna funti, od čega je 3,7 milijuna bila dobit, koju je pet organizatora akcije međusobno podijelilo. Oni koji su uzeli najviše novca sada su dobili i najveće kazne: 36-godišnji Mark Gould, glavni akter u ovoj priči i pokretač cijele operacije, zaradio je oko 1,7 milijuna funti te je zbog toga sada osuđen na 11 godina zatvora. Tolika kazna za digitalno piratstvo je bez presedana u Velikoj Britaniji.

Njegovi kolege, koji su od istog posla zaradili između 15 tisuća i jednog milijuna funti također su osuđeni na zatvorske kazne, i to u trajanju od oko 5 godina, uz koji mjesec manje ili više. Ukupno će osuđena petorka, dakle, iza rešetaka provesti više od 30 godina.