Mađari u blizini hrvatske granice otkrili središte ilegalnog streaminga

Jedan je stanovnik Velike Kaniže, u blizini granice s Hrvatskom, imao ilegalni serverski centar pomoću kojeg je ilegalno prenosio televizijski sadržaj brojnim korisnicima piratskog IPTV-a

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. rujna 2020. u 13:35

Krajem srpnja ove godine mađarska je policija, zajedno s tamošnjim poreznicima, otkrila i upala u kuću u kojoj se nalazio veliki serverski centar ilegalne IP televizije. U kući u mađarskom mjestu Nagykanizsa (Velika Kaniža), u blizini hrvatske granice, pronađene su brojen satelitske antene kojima je ovaj pirat hvatao televizijski signal, potom TV kartice, dekoderi, šest servera te čak 52 osobna računala – sve oprema koju je uhićeni pirat koristio kako bi ileganim IPTV servisima distribuirao televizijski program.

Zanimljiva priča o nastanku "usluge"

Sada uhićeni Mađar priznao je kako je počeo s ilegalnim streamingom. Prvi korak dogodio se kada je signal satelitske televizije, za koju je pretplatu plaćala njegova majka, proslijedio u svoj stan. Nakon toga udružio se s drugim piratom iz Budimpešte koji mu je pomogao izraditi ilegalnu "streaming platformu". Njih dvojica počeli su ovakav piratizirani TV sadržaj prvo omogućavati bliskim prijateljima.

Nakon toga shvatili su da bi mogli od svega nešto i zaraditi, pa su stvorili sustav pozivnica i pretplate za vanjske korisnike. Mreža im je polako rasla, da bi uskoro postala dostupna u cijelom svijetu. U trenutku policijske racije poduzetni mađarski pirati imali su oko 8 tisuća korisnika. Mađarski poreznici procijenili su da su od prodaje ilegalnih IPTV pretplata za 88 mađarskih TV kanala utržili oko 600 milijuna forinti (nešto preko 12,5 milijuna kuna), na što, dakako, nisu platili porez.

Opremljen i za koronu

Lokalni mediji objavili su video iz policijske akcije na kojem se vidi sva spomenuta oprema, ali i ogromne količine konzervirane hrane, brašna, tjestenine, pića i toaletnog papira. Istraga je pokazala da je ovaj IPTV pirat, kao uostalom i mnogi u svijetu, stvorio ogromne zalihe trajne hrane i potrepština kako bi "preživio" karantenu uzrokovanu koronavirusom. Ovako opremljen, mjesecima nije izlazio iz kuće u kojoj je vodio ilegalni streaming servis.