Prevarant nasamario Pentagon - uplatili mu 23,5 milijuna dolara

Neobičan slučaj višemilijunske prevare prijavilo je američko Ministarstvo pravosuđa, a cijela priča je još čudnija jer je šteta počinjena njihovom Ministarstvu obrane

Sandro Vrbanus utorak, 3. svibnja 2022. u 06:00

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je nešto stariju optužnicu protiv turskog državljanina, inače stanovnika savezne države Kalifornije, Sercana Oyuntura i još četvero suučesnika u velikoj prevari počinjenoj na štetu Ministarstva obrane (popularno nazvanoga Pentagon).

Oyuntur je, kako stoji u optužnici, zajedno sa svojim suradnicima, uspio phishingom uvjeriti zaposlenike Pentagona da predstavlja njihovog dobavljača, a potom i da mu na račun uplate pozamašnu svotu novca.

Novac namijenjen za avionsko gorivo

Optuženi je 40-godišnjak, naime, registrirao internetsku domenu dia-mil.com, pa putem nje slao e-mailove Pentagonu, pretvarajući se da je riječ o legitimnoj domeni dla.mil. Takve fabricirane poruke primali su zaposlenici sustava za dodjelu ugovora o nabavi, a kada su pali na prevaru, na Oyunturovom su webu ostavljali podatke kojima bi se inače logirali na službeni portal. Tako prikupljene podatke za prijavu Oyuntur je iskoristio da se prijavi na sustav te tamo mijenja podatke.

Podatke koje je izmijenio odnosili su se na jednu kompaniju s jugoistoka Azije, a umjesto njihovog on je upisao – svoj broj bankovnog računa. Budući da je sustav prepoznao promjenu broja računa, optuženi i njegovi suradnici morali su kontaktirati s logističkom agencijom Pentagona. Njima su, pak, uspjeli lažnim argumentima "objasniti" tu promjenu te ih nagovoriti da ručno odobre transakciju.

Tako su u konačnici službenici Pentagona, koristeći lažirane podatke o računu i obavili uplatu. Umjesto svojem legitimnom dobavljaču, od kojeg je bilo naručeno oko 45 milijuna litara avionskog goriva, uplatili su ovom prevarantu čak 23.453.350 američkih dolara. Dogodilo se to u listopadu 2018. godine. Nakon toga Oyunturova je družina lažirala dokumente kako bi ovaj izvanredni prihod prikazala kao svoju legitimnu zaradu od prodaje rabljenih vozila.

Prijeti mu 30 godina zatvora

Sve ovo aktiviralo je određene automatske mehanizme za provjeru transakcija, pa je ubrzo pokrenuta istraga. Počinitelji prevare optuženi su, a glavni organizator sve je priznao još u siječnju 2020. godine. Istražni organi uspjeli su i vratiti krivo uplaćenih gotovo 23,5 milijuna dolara. Podaci o cijelom slučaju objavljeni su tek nedavno, kada je optuženi proglašen krivim.

Oyuntura ovoga ljeta čeka izricanje presude, a prijeti mu do 30 godina zatvora. Osim toga, morat će platiti i novčanu kaznu od milijun dolara za svaku od dvaju glavnih točaka optužnice (urota i bankovna prevara) te još 250.000 dolara za ostale točke. Novčani iznos će biti određen ili tako ili će biti dvostruko veći od neto "zarade" koju je ostvario prevarom.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi