Amazon preuzeo Snackable, malu tvrtku za umjetnu inteligenciju usmjerenu na zvuk

Kako bi potaknuo svoje podcast projekte Amazon je prošlog prosinca tiho preuzeo Snackable čiji se tim pridružio pridružio Amazon Musicu. Financijski uvjeti posla nisu objavljeni

Tomislav Stanković subota, 6. svibnja 2023. u 21:44
📷 Image: Marques Thomas, Unsplash
Image: Marques Thomas, Unsplash

Amazon od 2020., kada je dodao podcaste svojoj glazbenoj platformi, razvija ponudu i dodaje nove značajke, poput sinkroniziranih transkripata.

S obzirom na snažan rast upotrebe umjetne inteligencije i trenutnu utrku između Microsofta i Googlea jasno je da i Amazon želi što prije uhvatiti ritam.

Izvršni direktor Amazona Andy Jassy osvrnuo se na planove tvrtke pri čemu je rekao:

"Ako pogledate doista značajne vodeće velike jezične modele, potrebno je mnogo godina da se izgrade i mnoge milijarde dolara da se izgrade", rekao je Jassy. "I bit će mali broj tvrtki koje žele uložiti to vrijeme i novac, a mi ćemo biti jedna od njih.", prenosi New York Post.

Snackable je osnovan 2018., a specijalizirao se za korištenje umjetne inteligencije, za dodavanje strukture, metapodataka, poglavlja, istaknutih dijelova i dr., kod audio i videozapisa.

Osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Snackable, Mari Joller sada radi kao voditeljica proizvoda za umjetnu inteligenciju i strojno učenje u Amazonu.

Na njezinom LinkedIn profilu stoji da vodi "tim inženjera, primijenjenih znanstvenika i računalnih lingvista za izradu proizvoda pokretanih umjetnom inteligencijom za korisnike Amazon Music Podcasts.", prenosi TechCrunch.