Asus ROG Strix Z790-E Gaming WiFi - Za overklokiranje i igranje

Matične ploče ROG Strix prava su poslastica za entuzijaste, igrače i overklokere, a najnoviji model Z790-E nije izuzetak

Bug.hr utorak, 24. siječnja 2023. u 06:00
Specifikacije
Čipset Intel Z790
Socket LGA 1700
Memorija 4x DDR5 (do 128 GB)
PCIe konektori 1x PCIe 5.0 x16
2x PCIe 4.0 x4
1x PCIe 3.0 x1
SATA / M.2 4x SATA3 (čipset)
1x M.2 PCIe 5.0 x4 (CPU)
1x M.2 PCIe 4.0 x4 (CPU)
3x M.2 PCIe 4.0 x4 (čipset)
Mreža 2,5 Gbit/s Intel LAN
Intel Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.3
Audio Realtek ALC4082
Stražnji konektori 1x USB 3.2 Gen 2×2 (1 x USB Type-C)
7x USB 3.2 Gen2 (6x Type-A, 1x USB Type-C)
4x USB 3.2 Gen1 (4x Type-A)
1x HDMI
1x DisplayPort
2x konektor za Wi-Fi antenu
1x LAN
5x audio
1x optički (TOSLINK) izlaz
Dojam Izvrsna matična ploča za Intelove procesore, ali diskutabilne isplativosti, s obzirom na to da za većinu korisnika nema bitnih razlika u odnosu na prošlogodišnji model

Nova matična ploča ROG Strix Z790-E Gaming WiFi donosi promjene koje su ponajprije kozmetičke prirode u odnosu na model koji zamjenjuje, ROG Strix Z690-E Gaming WiFi. Sve se svodi na malo drugačiji raspored elemenata na ploči. Moramo priznati da nam je prošlogodišnja ploča nešto ljepša na središnjem dijelu, točnije, ima ljepše dizajniran hladnjak za čipset. No, ROG Strix Z790-E Gaming WiFi ionako neće kupovati vlasnici prethodnog modela, nego oni koji grade novu platformu, zasnovanu na nekom od Intelovih procesora Raptor Lake. Takvi, pak, mogu biti sigurni da dobivaju najnoviji i najbolji hardver.

Asusove matične ploče ROG Strix smještaju se tik ispod najnaprednijih modela ROG, pa nude nešto drugačije pakiranje i mrvicu skromniju dodatnu opremu. Ono što vrijedi izdvojiti su nosači za dodatne ventilatore naponske jedinice i DDR5 modula.

Već je i starija ploča izgledala vrlo moderno, moćno i nenametljivo, a nova je to zadržala, uz poneki drugačiji detalj. Blago je promijenjen dizajn hladnjaka VRM-a, a na metalnom se pokrovu I/O portova sada nalazi i komad plastike koji lagano pokriva osvijetljeni ROG amblem. Raspored postojećih elemenata na ploči je zadržan, a dodani su i neki novi. To, međutim, nije narušilo već ionako dobru organizaciju, gdje je sve onako kako treba biti.

Hladnjak naponske jedinice doživio je neke dizajnerske promjene u odnosu na prošlu generaciju, no zadržana je vrlo slična koncepcija, jer hladi identičnu naponsku jedinicu, stoga, objektivno, nije ni bilo potrebe išta mijenjati. Oko socketa LGA 1700 ima dovoljno mjesta za uobičajene hladnjake – AIO hladnjaci stanu bez ikakvih problema, premda trebamo znati da će na velikim zračnim hladnjacima vanjski ventilatori stršati visoko iznad njih.

Naponska jedinica spremna je i za najteže overklokiranje
Naponska jedinica spremna je i za najteže overklokiranje

Memorijski utori su standardni; podržavaju do četiri DDR5 modula RAM-a, maksimalnog kapaciteta 128 GB, i takta do 7.800+ MHz, uz podršku za Asusovu tehnologiju OptiMem II. Zanimljivost je interni USB 3.2 Type C konektor snage 30 W, namijenjen punjenju vanjskih uređaja (Power Delivery 3.0 fast charge, 5/9 V do 3 A, 12 V do 2,5 A), koji se nalazi u blizini memorijskih utora. Tu je svoje mjesto pronašla i poznata Q-release tipka za izbacivanje grafičke kartice iz ležišta prvog PCIe x16 utora.

Provjerena kvaliteta

Hladnjak naponske jedinice vrlo je sličan onome na prošlogodišnjem modelu, uz neke manje kozmetičke promjene. Dva aluminijska hladnjaka spojena su toplovodnom cijevi, a imaju i strateški raspoređene kanale za bolji protok zraka i učinkovitije hlađenje.

18+1-faznu naponsku jedinicu kontrolira Renesasov kontroler RAA229131, a faze su sastavljene od 90-amperskih "teamed up" ISL99390 Smart Power Stageova (integriranih MOSFET-a), prigušnica i Black 5K kondenzatora. Ukupno može procesoru isporučiti impresivnih (i nepotrebnih) 1.710 ampera struje. Zagrijavanje VRM-ova pratili smo pomoću infracrvenog termometra, i na najtoplijem dijelu zabilježili temperaturu od solidnih 63,1 °C.

Svaki M.2 utor ima svoj hladnjak pa se vaši SSD-ovi neće pregrijavati
Svaki M.2 utor ima svoj hladnjak pa se vaši SSD-ovi neće pregrijavati

Donji dio ploče je uredan, no malo manje dizajnerski atraktivan od prethodnice. Hladnjaci su nekako rascjepkani, a ni onaj na čipsetu nije više jako zanimljiv. Asus se potrudio začiniti to s malo grafike preko svih donjih hladnjaka i homageom Pacmanu, koji se nalazi i na 8-slojnom PCB-u.

Zvučna kartica se, kao i uvijek, nalazi na lijevoj, odvojenoj strani PCB-a. Nosi marketinški naziv ROG SupremeFX 7.1, iza kojeg stoji kodek ALC4080, Savitechovo SV3H712 pojačalo, pozlaćeni audiokonektori, premium audiokondenzatori i čitava sila softvera (Sonic Studio III, Sonic Studio Virtual Mixer, Sonic Suite Companion, Sonic Radar III i DTS Sound Unbound). Za mrežnu se povezivost brine standardni Intelov 2,5-gigabitni kontroler (Asus LANGuard je, prema običaju, tu).

NVMe peterac

Za ono za što im je u prošlogodišnjem izdanju matične ploče bila potrebna dodatna kartica, ove godine su Asusovi inženjeri "upakirali" na samu ploču: pet M.2 slotova. Najgornji slot je i najmoderniji: PCIe 5.0 x4, s podrškom za 22110 uređaje. Uz to, ima i moćan hladnjak s toplovodnom cijevi te dodatni donji hladnjak. Svi ostali M.2 utori podržavaju 2280 uređaje i PCIe 4.0 x4 načine rada (s time da M.2_5 slot podržava i SATA način rada).

Tri su utora PCIe x16 oblika, no jasno, nisu svi te propusnosti. Prvi je PCIe 5.0 x16 i oklopljen je. Drugi je PCIe 4.0 x4, a treći PCIe 3.0 x1. Unatoč većim dimenzijama hladnjaka, čipset ispod njega (PCH) dosta se zagrijava, pa je HWiNFO očitao maksimalnih 58 °C.

Najviše je USB 3.2 portova, s time da je jedan i Gen 2×2 Type-C, propusnosti 20 Gbps. Na stražnjem je panelu i sedam 10-gigabitnih USB 3.2 portova, od kojih je jedan Type-C, a ostali Type-A. Tu su i videoizlazi, ako poželite koristiti integriranu grafiku, te ostali uobičajeni portovi.

Osvjetljenje je jednostavno i nenametljivo
Osvjetljenje je jednostavno i nenametljivo

Wi-Fi modul je Intelov Wi-Fi 6E, koji podržava 2×2 802.11ax standard (i sve starije), te radi na tri pojasa – 2,4, 5 i 6 GHz. Podržan je i Bluetooth v5.3.

VRM hladnjak i pokrov stražnjih I/O portova ima integriranu ARGB LED rasvjetu, koju možemo kontrolirati pomoću aplikacije Aura Sync ili Armoury Cratea. Također, možemo spojiti LED trake ili druge svjetleće komponente na jedan od tri ARGB Gen 2 headera, ili na jedan klasični 4-pinski Aura RGB header.

Stari znanac

UEFI je standardan za Asusove ROG modele. Nije se znatnije mijenjano u odnosu na prošlu generaciju matične ploče, a promjene se uglavnom odnose na Intelove procesore Raptor Lake i neke nove mogućnosti. Novi izbornici i opcije većim dijelom nalaze se u Extreme Tweaker dijelu, koji je istinski raj za overklokere i entuzijaste, koji se mogu poigrati s gotovo svakim aspektom procesora, memorije i ploče. Nudi se izdašna kontrola napona za overklokiranje, kao i mnoštvo unaprijed definiranih memorijskih profila. Tko ne želi sam, sve može prepustiti tehnologijama AI Overclocking ili AI Cooling II, koje zapravo rade sasvim solidno. Za overklokiranje memorije korisna je i opcija MemTest86.

Asus ROG Strix Z790-E Gaming WiFi košta oko 615 eura, te je 100 eura skuplji od prošlogodišnjeg modela, ROG Strix Z690-E Gaming WiFi. Za razliku u cijeni dobivate pet integriranih M.2 utora i bolju podršku za overklokiranje Intelovih procesora Raptor Lake, no svakako treba uzeti u obzir da nove procesore možete ugraditi u obje spomenute ploče.

Ako se odučite pomiriti s tim povećanim troškom, znajte da dobivate ploču koja ima moćnu naponsku jedinicu, dobro hlađenje, kvalitetnu integriranu zvučnu karticu, 2,5-gigabitni LAN kontroler, sposobnu Wi-Fi 6E bežičnu mrežnu karticu i vrhunski UEFI.

Asus ROG Strix Z790-E Gaming WiFi

  • Kvaliteta izrade
  • Moćna naponska jedinica
  • Bogata oprema (dva USB 3.2 Gen 2x2 porta, Wi-Fi 6E, pet M.2 slotova, 2,5-gigabitni LAN, napredna zvučna kartica)
  • Moćan UEFI
  • Nema većih razlika u odnosu na stariji model
  • Cijena
Dodatne mogućnosti 9
Ponuda konektora 9
VRM i hlađenje 10
Performanse 10
Cijena 5
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 615 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 363 veljača 2023.