Asus ROG Maximus Z790 Hero - Kozmetičke promjene na prijestolju

ROG Maximus Z790 Hero namijenjen je entuzijastima duboka džepa, a donosi sve najbolje što Asus trenutačno može ponuditi

Bug.hr srijeda, 21. prosinca 2022. u 09:35
Specifikacije
Čipset Intel Z790
Socket LGA 1700
Memorija 4x DDR5 (do 128 GB)
PCIe konektori 2x PCIe 5.0 x16
1x PCIe 4.0 x4
SATA / M.2 4x SATA3 (čipset)
1x M.2 PCIe 5.0 x4 (CPU)
1x M.2 PCIe 4.0 x4 (CPU)
2x M.2 PCIe 4.0 x4 (čipset)
2x M.2 PCIe 4.0 x4 (ROG Hyper kartica)
Mreža 2,5 Gbit/s Intel LAN
Intel Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.3
Audio Realtek ALC4082 + ESS Sabre 9018Q2C
Stražnji konektori 2x Thunderbolt 4 USB Type-C
6x USB 3.2 Gen2 (5x Type-A, 1x Type-C)
4x USB 3.2 Gen1
1xHDMI
2x konektor za Wi-Fi antenu
1x LAN
5x audio
1x optički (TOSLINK) izlaz
Dojam Vrhunac ponude za Intelove aktualne procesore – matična ploča za najzagriženije korisnike, dubokih džepova

Asusova matična ploča ROG Maximus Z790 Hero namijenjena je Intelovim procesorima 12. i 13. generacije, no zapravo se ne razlikuje previše od istoimene prethodnice, temeljene na čipsetu Z690, koja također može primiti obje generacije procesora. Pakiranje i dizajn dobro su nam poznati iz ranijih serija, a popratna oprema zanimljiva je i bogata, kao što se i očekuje od takoko skupe ploče.

Najzanimljiviji dio opreme svakako je ROG Hyper M.2 kartica, koja služi za ugradnju dva M.2 SSD-a dužine do 110 milimetara. Jedan slot na kartici je PCIe 5.0 x4, a drugi PCIe 4.0 x4. Kako bi PCIe 5.0 x4 način rada bio moguć, kartica mora biti u PCIEx16(G5)_2 utoru na matičnoj ploči, no tada se drugi M.2 utor isključuje. Oba istodobno mogu raditi samo u PCIe 4.0 x4 režimu.

Stražnji I/O panel nudi bogate opcije povezivanja, uz čak tri USB Type-C porta
Stražnji I/O panel nudi bogate opcije povezivanja, uz čak tri USB Type-C porta

Ako pobliže pogledamo novi Z790 Hero i usporedimo ga s modelom Z690 Hero, možemo uočiti da je došlo do blagog facelifta. Detaljnijom usporedbom vidimo da hladnjak čipseta ima novu grafiku, a kada ploču uključimo, postaje očito i da je Polymo osvjetljenje na pokrovu stražnjih I/O portova dobilo novu orijentaciju (vertikalnu, umjesto horizontalne) i malo drugačije izgleda. Ploča izgleda dobro, raspored je odličan, i tu se ništa bitno nije mijenjalo. Ono što svaki potencijalni kupac treba znati jest to da je ovo posljednja generacija sa socketom LGA 1700. Sljedeće godine Intel prelazi na novi čipset i novi socket, tako da buduće nadogradnje postojećeg dizajna neće biti moguće.

Za entuzijaste se na ploči nalazi LED dijagnostika te tipke Start, Flex Key i Retry. Ploča je posebna i prema tome što ima 6-pinski PCIe konektor za dodatno napajanje internog USB 3.2 Gen 2×2 konektora, koji ima mogućnost punjenja spojenih uređaja snagom do 60 W (Power Delivery/QuickCharge 4+). Još jedna zanimljivost je i mehanizam za otpuštanje grafičke kartice iz prvog PCIe slota, koji nam drastično pojednostavljuje tu rabotu.

Isto, moćno napajanje

Naponska jedinica i hladnjaci nisu mijenjani u odnosu na prošlu generaciju matične ploče. I dalje je tu takozvana "teamed up" naponska arhitektura, u kojoj su izbjegnuti "doubleri" faza i njihova sporost, te su omogućene brže tranzicije i veće snage po pojedinoj fazi, a uz zadržavanje termalnih performansi dubliranog dizajna. Ta arhitektura ili topologija izgleda tako da se jedan signal iz PWM kontrolera dijeli na dvije grane i ulazi u integrirane MOSFET-e, takozvane Power Stageove, iz kojih izlazi u prigušnice i ide dalje prema procesoru.

Hladnjak čipseta dovoljno je velik, no senzor pod opterećenjem svejedno mjeri čak 72 °C
Hladnjak čipseta dovoljno je velik, no senzor pod opterećenjem svejedno mjeri čak 72 °C

Asus je koristio 20+1 konfiguraciju integriranih MOSFET-a, pri čemu je svaki sposoban dati 90 A struje (ISL99390), a dalje u nizu su takozvane MicroFine prigušnice (svaka može izdržati 45 ampera) i 10K Black Metallic kondenzatori, koji mogu podnijeti visoke temperature. Sve je kontrolirano od Renesasovog 12-faznog kontrolera RAA229131 PWM, a napajano iz 8+8-pinskih konektora ProCool II EPS 12V.

Hladnjak VRM-a je masivan i sastoji se od nekoliko aluminijskih dijelova. Na svakom integriranom MOSFET-u i na svakoj prigušnici nalazi se termalna podloga, na koju hladnjak nasjeda, a dva su dijela povezana toplovodnom cijevi. Uz to, hladnjak se proširuje i na stražnje I/O portove. Naponska jedinica ne zagrijava se pretjerano, a vanjskim smo infracrvenim termometrom zabilježili 62 °C na najtoplijem dijelu (toplovodna cijev).

Dodatna metalna pomoć

Jedina veća novost Maximusa Z790 Hero jest to što je ploča dobila donju metalnu ploču, koja učvršćuje čitavu konstrukciju, ali služi i kao hladnjak. Dvije su deblje termalne podloške postavljene točno na komponente s donje strane naponske jedinice, pa se toplina lakše disipira na veliku površinu.

Na ploči se nalaze dva ojačana PCIe 5.0 x16 slota, koji rade ili u jednostrukom x16, ili u dvostrukom x8/x8 načinu rada, a kontrolira ih procesor. Ispod njih je jedan PCIe 4.0 x16 slot koji radi u x4 režimu, i spojen je preko čipseta. Opet treba napomenuti da instalacija ROG Hyper M.2 kartice u jedan od PCIe 5.0 slotova smanjuje propusnost drugoga na x8. Drugim riječima, vaša će grafička kartica u tom slučaju raditi pri x8 širini sabirnice.

Naponska jedinica vrlo je moćna i spremna za ekstremno overklokiranje
Naponska jedinica vrlo je moćna i spremna za ekstremno overklokiranje

Kad je riječ o M.2 utorima, ploča je doživjela samo kozmetičke promjene. Naime, donji lijevi utor sada ima donji hladnjak, a sve ostalo je isto. Najviši utor spojen je na procesor, i on radi u PCIe 4.0 x4 režimu te podržava uređaje dužine do 110 milimetara. Donja dva podijeljena su na lijevi, koji podržava PCIe 3.0 x4 način rada i 80-milimetarske uređaje, te desni, koji podržava PCIe 4.0 x4 i SATA načine rada te 80-milimetarske uređaje. Svi utori pokriveni su aluminijskim hladnjacima, koji nisu mijenjani u odnosu na prošlu generaciju. Svi imaju Q-latch, malenu plastičnu polugicu za pričvršćivanje M.2 SSD-ova bez korištenja vijaka.

Kao i ranije, za mrežnu povezivost brine se Intelov 2,5-gigabitni kontroler, a zvučna kartica je ROG SupremeFX 7.1, temeljena na kodeku ALC4082. Ugrađeni DAC, ESS Sabre 9018Q2C, podržava 32-bit/384 kHz kvalitetu audiozapisa.

Hladnjak čipseta nije doživio znatnije promjene, no temperatura je sada niža, ne penje se iznad 72 °C, dok se kod Maximusa Z690 Hero zagrijavao do 79 °C.

Wi-Fi 6E kartica ima 2×2 konfiguraciju antena. Bežična konekcija radi odlično, i uz vanjsku okretnu antenu, prijem je vrlo dobar.

Svi USB portovi na stražnjem I/O-u imaju Truevolt USB funkciju, koja se brine o isporuci stabilnog napona od 5 V, s minimalnim fluktuacijama.

Brzina i raskoš

U konačnici, premda je Asus samo malo nadogradio prošlogodišnji model, to je bilo dovoljno da nastane jedna od najboljih ploča za Intelove aktualne procesore. Novosti su vezane tek uz malo drugačiju organizaciju USB portova, lagani redizajn hladnjaka čipseta, novu orijentaciju Polymo osvjetljenja i dodatak donje ploče za učvršćenje i hlađenje. Ništa revolucionarno. Moćna naponska jedinica nije trebala promjenu, kao ni odlično hlađenje.

Atraktivno osvjetljenje prati i ovogodišnje izdanje Asusove matične ploče ROG Maximus Hero
Atraktivno osvjetljenje prati i ovogodišnje izdanje Asusove matične ploče ROG Maximus Hero

ROG Maximus Z790 Hero moćan je saveznik Intelovim procesorima, no nije ju zaobišlo poskupljenje, stoga će vas koštati punih 750 eura. To je oko 130 eura više od prošlogodišnjeg modela Maximus Z690 Hero, koji je, ako baš ne morate imati sve najnovije što svijet matičnih ploča nudi, za većinu korisnika isplativiji izbor.

Asus ROG Maximus Z790 Hero

  • Atraktivan izgled
  • Odlična VRM jedinica
  • Napredne mogućnosti
  • Iznimno bogata oprema
  • Pet M.2 utora
  • PCIe 5.0 podrška
  • Thunderbolt 4
  • UEFI
  • Softver
  • Cijena
  • Nema većih razlika u odnosu na prošlogodišnji model
Dodatne mogućnosti 10
Ponuda konektora 10
VRM i hlađenje 10
Performanse 10
Cijena 5
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 750 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 362 siječanj 2023.