Apple već počeo proizvoditi nasljednika čipa M1

Appleov prvi procesor za računala temeljen na ARM tehnologiji doživio je velik uspjeh u prvim uređajima u koje su ga ugradili, pa mu je nasljednik već ušao u serijsku proizvodnju

Sandro Vrbanus srijeda, 28. travnja 2021. u 11:50

Appleova tranzicija s Intelovih na vlastite procesore započela je krajem prošle godine kada su na novi M1 SoC prebačeni Mac mini, 13-inčni MacBook pro i MacBook Air. Proces prelaska na ARM arhitekturu nastavljen je ovoga mjeseca predstavljanjem potpuno redizajniranog iMaca te, neočekivano, i iPada Pro, a upućeni u zbivanja iza kulisa javljaju kako će se istim putem ići i dalje – već u lipnju.

Inače pouzdani portal Nikkei Asia javlja kako je nova generacija Appleovog desktop procesora na ARM tehnologiji ušla u serijsku proizvodnju ovoga mjeseca. Nasljednik, koji se kolokvijalno naziva M2, a moguće da ga Apple nazove i M1X ili nekako slično, sljedeća će tri mjeseca provesti u tvornicama, iz kojih bi trebao u lipnju početi izlaziti kako bi bio ugrađen u novu liniju MacBooka čije se predstavljanje očekuje otprilike u to vrijeme.

Potpuni prijelaz na Apple Silicon

Za proizvodnju čipa M1 zadužena je kompanija TSMC, koja ga proizvodi prema Appleovim specifikacijama. Vjeruje se da će TSMC proizvoditi i nasljednika. Apple bi procesor M2 ili nekog sličnog naziva trebao ugrađivati u računala više klase, pa se tako kao očekivani sljedeći kandidati za prelazak na ARM arhitekturu spominju 14- i 16-inčni modeli MacBooka Pro koji bi mogli biti i izvana ponešto redizajnirani.

Osim njih, Appleu će tada preostati prebaciti još i veći iMac, vjerojatno ponovno dijagonale 27 inča te u konačnici i neku novu verziju računala sa samog vrha ponude, Mac Pro.

Kad je riječ o vremenskom okviru, nakon osvježenih MacBooka u lipnju, veći iMac s čipom M2 bi se mogao na tržištu pojaviti do kraja ove, a Mac Pro nekad tijekom sljedeće godine.