Appleova nadolazeća serija M4 čipova usmjerena je na unapređenje i integraciju AI tehnologija

Appleova sljedeća generacija M4 čipova, koja se očekuje prije kraja 2024. godine, imat će snažan fokus na umjetnu inteligenciju. Hoće li ova inauguracija nove generacije poboljšati razočaravajuće prodajne rezultate?

Ivan Podnar petak, 12. travnja 2024. u 12:14

Samo pola godine nakon lansiranja M3 generacije i uoči vjerojatnog predstavljanja M3 Ultra čipa na WWDC-u, dolaze vijesti o nadolazećoj M4 seriji. Izvori tvrde da se Apple priprema za početak proizvodnje novih čipova, te da će ovo izdanje biti snažno fokusirano na AI.

Prema izvješću Bloomberga, Apple planira ažurirati svoju Mac liniju krajem 2024. i početkom 2025. godine. Ova lansiranja uključivat će nove iMacove 14-inčne MacBook Pro modele niže i više klase, 16-inčne MacBook Pro te Mac mini, a svi će biti opremljeni M4 generacijom čipova.

Navodno će M4 generacija imati tri glavne varijante, kodnih naziva Donan, Brava i Hidra, koje će vjerojatno predstavljati osnovni M4 čip, M4 Pro i M4 Max. Apple se neće ustručavati da na konferenciji WWDC nahvali mogućnosti sljedeće generacije procesora i njihovu integraciju s macOS-om.

Iako detalji o promjenama u samim čipovima nisu poznati, očekuje se da će vrhunski Hidra čip podržavati do pola terabajta memorije. Centar pažnje je nadogradnja Neural Enginea.

Neuralni motor

Appleov Neural Engine je specijalizirana hardverska komponenta namijenjena ubrzavanju zadataka strojnog učenja na Appleovim uređajima. Prvi put je predstavljen s čipom A11 Bionic u 2017. godini, a Neural Engine je dio sustava na čipu (SoC) koji pokreće različite Appleove proizvode, uključujući iPhone, iPad i neke modele Mac računala. Njegova osnovna funkcija je upravljanje obradom algoritama strojnog učenja učinkovitije nego što bi to mogli glavni procesor (CPU) ili grafički procesor (GPU).

Potencijalno lansiranje tri čipa moglo bi slijediti obrazac predstavljanja M3 serije, gdje su osnovni M3, M3 Pro i M3 Max varijante predstavljene istovremeno. Međutim, proizvodnja samo tri čipa za M4 generaciju predstavljala bi odmak od ustaljenog raspona od četiri razine čipova koje je Apple do sada nudio.

Kako zaustaviti pad

Podaci prodaje  za prošlu godinu su razočaravajući. Isporuke Maca tijekom 2023. godine iznosile su ukupno 21,7 milijuna, što je pad u odnosu na 27,9 milijuna u cijeloj 2022. godini. Pad je čak gori nego kod konkurencije.

Prokušani recept  je predstaviti nove procesore i pobuditi interes kupaca za nadogradnjom. Apple je predstavio obitelj procesora M2 u siječnju 2023. nije bilo očekivane prodaje.  Samo devet mjeseci kasnije, u listopadu, je predstavljen Apple M3. Vrlo neobično je staviti na tržište dvije verzije procesora u tako kratkom vremenu, ali to je tako kad marketing i prodaja caruju. Sada, šest mjeseci kasnije, trend se nastavlja s M4. Očekuje se da procesor uznesen mogućnostima AI-a, vrati Apple prema prodajnim brojkama koje vole Wall Street i dioničari.