TSMC juri u budućnost i već sprema gradnju tvornice za 3-nanometarske čipove

Prema pisanju lokalnih tajvanskih medija TSMC želi zadržati svoju poziciju jednog od vodećih proizvođača čipova te već planira otvaranje postrojenja u za proizvodnju 3-nanometarskih čipova

Matija Pavlić subota, 22. prosinca 2018. u 06:30

Tvrtka TSMC želi zadržati poziciju jednog od vodećih proizvođača čipova posebice što se tiče napretka u samoj tehnologiji proizvodnje čipove.

Nakon što je tvrtka stekla određenu prednost na tržištu sa svojim 7-nanometarskim proizvodnim procesom (s čipovima kao što su na primjer Appleov A12 Bionic i Huaweijev Kirin 980), a u pripremi su i 5-nanometarski čipovi. No tajvanska tvrtka planira otići i korak dalje, prema pisanju tajvanskog Economic Dailyja, TSMC već sprema i 3-nanometarski proizvodni proces.

Prva tvornica u kojoj će se proizvesti čipovi temeljeni na tom procesu trebala bi biti izgrađena 2020. ili 2021. godine te bi postala operabilna u periodu između 2022. i 2023. godine.

TSMC navodno namjerava uložiti oko 19 milijardi američkih dolara u izgradnju tvornice i pripadajuću opremu koja će poslužiti za proizvodnju 3-nanometarskih čipova, a velik će naglasak biti stavljen na očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost.

Novo postrojenje bit će smješteno u Tainan Parku nedaleko od postrojenja koje proizvodi čipove bazirane na 5-nanometarskom proizvodnom procesu.