Predstavljena stabilna verzija Unreal Enginea 5

Epic Games službeno je predstavio novu veliku reviziju svojeg 3D enginea koja će biti temelj mnogih atraktivnih igara u sljedećih nekoliko godina

Denis Arunović srijeda, 6. travnja 2022. u 20:35

Prva stabilna inačica Unreal Enginea 5 dostupna je za preuzimanje preko Epic Game Launchera i drugih distribucijskih kanala. O mogućnostima nove inačice već se dosta znalo i ranije, a neki su razvojni studiji koji već rade s novim engineom izbacili svoje demonstracijske demoe i video prezentacije.

Jedna od najimpresivnijih i najpoznatijih jest Epicov vlastiti tehnički demo The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience koji je dostupan za besplatno preuzimanje na Playstationu 5 i Xboxu Series X i S. 

Neke od glavnih značajki nove velike revizije Unreal Enginea su Lumen, rješenje za dinamičku globalno osvjetljenje, Nanite, Unreal Engineov virtualizirani sustav za geometriju temeljen na mikropoligonima, Virtual Shadow Maps, sustav za efikasnu implementaciju mekanih sjena i Temporal Super Resolution, ugrađeni sustav za kvalitetno upsampliranje (u osnovi slična stvar kao AMD-ov FidelityFX Super Resolution).

Unreal Engine 5 optimiziran je za izgradnju velikih otvorenih svjetova zbog čega je odabran od strane CD Project Reda kao osnova nove najavljene igre iz franšize Witcher.

Koga zanima više, tu je i službena Epic Gamesova prezentacija.