Leteći robotski usisavač lako prelazi pragove i stepenice

Peter Sripol inženjer je koji svoje "izume" objavljuje u obliku videa na YouTubeu, a njegov najnoviji projekt izgleda kao dijete drona i robotskog usisavača. Što je najbolje, stvar funkcionira

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. prosinca 2019. u 19:53

Robotski usisavači sve su češće u našim domovima, no mnogi korisnici s njima imaju problema ako im je stan pregrađen visokim pragovima vrata ili pak imaju više etaža povezanih stepenicama. U tom slučaju maleni automatizirani čistači postaju gotovo beskorisni, a s tim se problemom odlučio pozabaviti youtuber i inženjer Peter Sripol.

Leti, leti, leti… Roomba

Kupio je jeftini robotski usisavač, i to namjerno nešto lošije kvalitete – naime, kao takav, lagan i izrađen od plastike i bez mnogo dodatnih opcija, idealan je za ono što je Sripol s njime naumio učiniti. Pribavio je tri moćna rotora s elisama kakvi se koriste za dronove, sve to povezao na usisavač, programirao, te na kraju dobio – leteći robotski usisavač.

Da pojasnimo, ovaj koncept nije niti potpuno autonoman, već za let treba pomoć ljudskog "pilota", rotori mu vjerojatno smetaju pri čišćenju teže dostupnih uglova, no njezin autor smatra da je sasvim dovoljno da dokaže kako je ovaj koncept izvediv u stvarnosti. Kako možete vidjeti na priloženom videu, za malo blagdanske razbibrige i ovakav nesavršeni leteći robot sasvim je dovoljan.