7 savjeta za pokretanje vlastitog posla

Nemate posao ili ste nezadovoljni postojećim? Možda je vrijeme da pokrenete svoj. Ako imate ideju i volju, nemojte čekati.

Bug.hr petak, 29. prosinca 2017. u 07:31

Nemate posao ili ste nezadovoljni postojećim? Možda je vrijeme da pokrenete svoj. Ako imate ideju i volju, nemojte čekati. Budite hrabri i odlučni. Ljudi danas masovno negoduju i plaču kako nema posla, kako država ništa ne čini po tom pitanju, kako je najbolje odseliti daleko odavde. No, nigdje ne teče med i mlijeko. Stoga zasučite rukave i uzmite život i karijeru u svoje ruke. Prvi koraci su najteži, stoga donosimo nekoliko savjeta kako i gdje započeti.

1. Razradite vlastitu ideju

Ovo bi mogao biti i najteži korak u cijeloj priči. Bez originalne ideje nema ni vlastitog (uspješnog) posla. Možda ideja ne treba biti potpuno nova, potrebno je gledati unutar svog okruženja i primijetiti što ljudima treba, što im fali, što žele… Naravno, posao koji pokrećete treba se temeljiti na vašim kompetencijama. Nećete se baviti heklanjem, ako nemate pojma o heklanju. No, na tržištu postoje razne prilike i niše koje će vam donijeti željenu zaradu, a omogućit će vam da radite posao koji znate i volite. Izrada web stranica je već prilično zasićena niša, ali npr. pružanje usluga optimizacije i održavanja web stranica može biti vrlo unosan posao, ako poznajete problematiku i znate ponuditi rješenje. Identificirajte potrebu na tržištu – što ljudima nedostaje, a da im vi svojim znanjem možete ponuditi.

2. Istražite tržište

Nakon što ste identificirali potrebu i imate ideju o tome što ćete ponuditi drugima, nemojte se zalijetati. Možda je netko (ili više njih) u vašoj blizini napravio to isto i teško ćete se boriti s postojećom konkurencijom. Ipak, konkurencije se ne treba bojati. Analizirajte konkurenciju koja se bavi tim istim poslom – stavite na papir sve njezine dobre i loše strane. Samo tako možete otkriti vašu priliku. Loša strana konkurencije može biti vaša prilika. Možda konkurent radi na tradicionalan način koji je spor i neučinkovit. Vi ćete u posao uvesti bolji način rada te ćete pružiti bržu i kvalitetniju, i/ili povoljniju uslugu. Npr. prednost velikih web trgovina je bogata ponuda, dobre cijene i razrađen lanac distribucije. No, vaša prednost u poslu internetske trgovine mogla bi biti fleksibilnost, osobni pristup, učinkovitije programsko rješenje, ili možda osobno poznanstvo ili prijateljstvo s ključnim dobavljačem što će vam osigurati konkurentnije cijene i ponudu.

3. Isplanirajte financiranje

Nikakvog poslovanja ne može biti bez financijske konstrukcije. Budući da ste se odlučili pokrenuti vlastiti posao, velika je vjerojatnost da nemate dovoljno temeljnog kapitala za pokretanje posla. Ipak, za određenu vrstu posla potrebna su minimalna ulaganja – vaša soba, računalo, mobitel i puno volje. S druge strane, ako planirate krenuti u nešto ozbiljnije, potreban vam je poslovni kredit u banci. Za dobivanje takvog kredita potreban vam je poslovni plan. Čak i ako niste studirali ekonomiju, na internetu postoji mnoštvo tutoriala kako izraditi kvalitetan poslovni plan. Stoga, bacite se na posao. Osim što će vam biti nužan prilikom dobivanja kredita, poslovni plan će i vama osobno pomoći da se držite zacrtanih ciljeva.

4. Opremite se i informatizirajte se

Hura!! Odobren vam je kredit, riješili ste gomilu birokracije prilikom pokretanja posla i sad se konačno možete baciti na posao… Ili ne? Poslovni prostor i sredstva za rad su također ključ uspjeha. Bez toga ne možete ništa. Prostor ste iznajmili, ili iskoristili vaš osobni. No, što je s opremom? Vjerojatno imate računalo, mobitel i slično, ali je li vam to dovoljno za kvalitetno obavljanje posla? Potražite kvalitetno rješenje. Ono što vam je najjednostavnije (a možda i najpovoljnije) je odabrati sve-u-jednom rješenje.

Božićna ponuda Tele2 omogućuje da ugovaranjem jednog paketa, koji uključuje ASUS VivoBook 15,6 laptop s predinstaliranim Windows 10 te jednim mjesecom korištenja Office 365 paketa bez naknade, Samsung Galaxy A5 2017 te router za pokućni internet ZTE MF 286, , opremite svoj ured uređajima potrebnim za početak poslovanja ili unaprijedite vaš ured. Paket uređaja dostupan je po cijeni od 230,00 kn uz tarifu BIZNIS RASPALI podatkovni paket po želji te BEZBROJ GB pokućnog interneta. Tako ste spremni za neograničenu poslovnu komunikaciju.

5. Pametno iskoristite prednosti interneta

Učinkovito poslovanje krije se u prednostima interneta. Komunicirati možete puno brže i izravnije putem društvenih mreža. Internet je i zaseban kanal prodaje i distribucije kojeg se ne smije zanemariti. A vi ste oduvijek maher i tata-mata za digitalne kanale pa ćete tu prednost iskoristiti. Direktni marketing je odavno preuzeo primat nad masovnim prodajnim marketingom. Iskoristite prednosti direktnog marketinga. Kupci vole kad komuniciraju izravno s vama, kad dobiju informaciju iz prve ruke i kad se njihov zahtjev instantno riješi.

6. Izgradite mrežu partnera i vjernih kupaca

U poslovanje je teško ući ako nemate barem jednog zagarantiranog partnera/dobavljača i/ili većeg kupca. Izrađujete li npr. majice s individualnim otiskom i temama, morate imati dogovor s partnerskom tiskarom koja će odrađivati tehnički dio, te s dostavnom službom koja će brinuti o distribuciji. S druge strane, do kupca je najlakše doći koristeći digitalne kanale komunikacije i mrežu preporuka. Poznato je da je vjerni kupac ujedno i najvrjedniji kupac. Radite na izgradnji međuljudskih odnosa i pobrinite se da na osnovi toga imate kontinuiran prihod.

7. Educirajte se i planirajte budućnost

Vrijeme u kojem živimo i poslujemo od nas traži neprekidno usavršavanje. Edukacijskih je modela jako puno, jedan od modela je i nedavno predstavljena Biznis akademija kojom Tele2 želi hrvatskim obrtnicima i malim poduzetnicima dati na važnosti jer su svjesni da su upravo oni važni stupovi hrvatskoga gospodarstva. Namjera je pomoći im da što lakše prebrode eventualne edukacijske nedostatke te usvajanjem novih znanja i vještina dati dodatni vjetar u leđa njihovom poslovanju.

Nemojte raditi od danas do sutra. Držite se plana kojeg ste si zacrtali… Za pet godina planirate biti vodeći u svom području, planirate proširiti posao, planirate zaposliti nove ljude. Svake godine radite poslovnu analizu rezultata te pojedinih elemenata. Samo tako ćete otkriti gdje griješite i što možete popraviti kako biste u sljedećoj godini poslovali još bolje.