Fakultet organizacije i informatike - Projekt DIP2Future definirao nove poslove budućnosti

Projekt DIP2Future na FOI-ju predlaže četiri nova zanimanja, kojim će studente osposobljavati za nove zahtjeve tržišta rada i radna mjesta budućnosti, koja će ići ukorak s razvojem inovativnih tehnologija te će jamčiti dugoročnu i održivu zapošljivost

Bug.hr četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00

U okviru projekta DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.- 2020, koji provodi Fakultet organizacije i informatike (FOI), Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s partnerskom institucijom, Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija, Sveučilišta u Rijeci, uspješno su završene aktivnosti vezane uz izradu standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa.

Područje informacijskih znanosti, unutar kojeg djeluje Fakultet organizacije i informatike (FOI), zahtijeva promptnu reakciju na tehnološke promjene i na usklađivanje studijskih programa s potrebama tržišta rada. Upravo zbog tendencije praćenja novih trendova u području FOI je počeo s aktivnostima projekta DIP2Future.

Razvojem društva stvara se sve veća potreba za sustavima ili uslugama koje su temeljene na inovativnoj i učinkovitoj uporabi različitih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT). Izravna posljedica toga je potreba za usvajanjem specifičnih znanja i vještina koje razvoj tih sustava ili usluga zahtijeva. Sektor IKT-a trenutačno karakteriziraju inovacije, podrška dijelovima industrije visoke vrijednosti (poput Industrije 4.0.) i značajna ovisnost o kontinuiranom tehnološkom napretku. Od novih tehnologija, predviđa se da će Internet stvari imati najopsežniji utjecaj na industriju i biti osnovna tehnologija za napredak područja umjetne inteligencije i robotike. Također, predviđa se da će u Europi do 2025. najviše porasti broj novih radnih mjesta koja se odnose na analizu velikih količina podataka i novih radnih mjesta iz područja informacijske sigurnosti.

"Važno je naglasiti činjenicu da će IKT profesionalci u budućnosti morati kombinirati nove digitalne vještine s menadžerskim vještinama te trendovima kao što su digitalno vodstvo, veliki podaci, računalstvo u oblaku, Internet stvari, pametni sustavi. Rezultati DIP2Future projekta osigurat će temelj za stvaranje adekvatnog kadra koji će zadovoljiti potražnju na tržištu rada i podići razinu IKT vještina" – navodi voditeljica projekta, izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec.

Rezultat projekta DIP2Future su izrađeni standardi zanimanja i standardi kvalifikacija za četiri područja: (1) podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije, (2) upravljanja sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti, (3) distribuiranih i interaktivnih sustava i (4) upravljanja transformacijom i inovacijom poslovnih sustava.

Upravo aktivnosti provedene u sklopu projekta DIP2Future predstavljaju važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput:

  • porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada (primjerice, uhođenje, kibernetičko nasilje, informacijsko ratovanje, industrijska špijunaža, napadi krađom identiteta),
  • porasta broja nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja (uz potporu industrijskog Interneta stvari, rada u oblaku),
  • povećanja broja i vrsta podataka koji se svakodnevno prikupljanju i analiziraju o pojedincu (metode i tehnike strojnog učenja, dubinske analize podataka, tehnologije za integraciju, pohranu i obradu podataka, prepoznavanje uzoraka ponašanja),
  • kao i povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu (virtualna i proširena stvarnost, umjetna inteligencija, napredna robotika, autonomni roboti, simulacija, integracija sustava).

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, projekt DIP2Future osigurao je prepoznatljivost tih stručnjaka u RH, ali i u Europi. Naime, definirani su poslovi, znanja i vještine koje bi IKT stručnjaci morali posjedovati bez obzira na kojem fakultetu se obrazovali. Time se FOI još jednom dokazao kao siguran i proaktivan partner u akademskom obrazovanju, ali i u IT industriji, kojoj nedostaje IKT stručnjaka s kompetencijama i vještinama usmjerenima na poslove budućnosti.

Bug 353 travanj 2022.