Digitalnim eurom moći ćemo plaćati i bez internetske veze

Objavljen je zakonodavni prijedlog o digitalnom euru, koji će ići na razmatranje Europskom parlamentu i Vijeću, a nakon toga će Europska središnja banka u konačnici odlučiti hoće li ga i kada izdati

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. lipnja 2023. u 12:00

Europska središnja banka i dalje radi na projektu digitalnog eura, valute koja ima za cilj postati univerzalno sredstvo plaćanja u cijelom europodručju. O tom smo projektu već pisali više puta, a ove bismo godine trebali dobiti i prvi prototip tehnologije i valute, koja bi bila nadopuna kovanicama i novčanicama te koristila najbolje primjere iz svijeta kriptovaluta, stablecoina i gotovine. Takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja, kojim bi se mogli služiti svi u europodručju, a bio bi siguran i jednostavan za uporabu kao gotovina danas, dok za njegovu upotrebu ne bi bilo nužno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju.

Plaćanje bez Interneta

Europska komisija sada je izdala i prvi zakonodavni prijedlog, kojim bi se digitalni euro mogao regulirati kao dopuna novčanicama i kovanicama eura. Digitalni euro bio bi, prema tom prijedlogu, dostupan uz postojeća nacionalna i međunarodna privatna sredstva plaćanja, kao što su kartice ili mobilne aplikacije. Funkcionirao bi kao digitalna lisnica. Građani i poduzetnici mogli bi plaćati digitalnim eurom bilo kad i bilo gdje u europodručju.

Plaćanja bi se mogla provoditi sa i bez Interneta, tj. čak i s uređaja na uređaj bez internetske veze, s udaljenog područja ili na mjestima poput podzemnih parkirališta.

Visok stupanj zaštite

Stupanj zaštite podataka pri internetskim transakcijama bio bi jednak kao i kod digitalnih plaćanja, no pri plaćanjima bez internetske veze korisnicima bi se osigurao visok stupanj privatnosti i zaštite podataka: kao i kod plaćanja gotovinom i podizanja novca na bankomatu, pri digitalnom plaćanju otkrivali bi manje osobnih podataka nego pri plaćanju karticama. Nitko ne bi mogao vidjeti što plaćaju digitalnim eurom kad transakcije izvršavaju bez Interneta.

Banke i drugi pružatelji platnih usluga u cijelom EU-u distribuirali bi digitalni euro građanima i poduzetnicima. Građanima bi se besplatno pružale osnovne usluge u vezi s digitalnim eurom. Kako bi se potaknula financijska uključenost, građani koji nemaju bankovni račun mogli bi ga otvoriti u poštanskom uredu ili drugom javnom subjektu, primjerice lokalnom tijelu.

Široka upotreba

Digitalni euro trebali bi prihvaćati trgovci u cijelom europodručju, osim onih vrlo malih, jer bi troškovi uvođenja nove infrastrukture za njih bili nerazmjerni. Digitalni euro mogao bi biti i dobra osnova za daljnje inovacije i bankama omogućiti da klijentima ponude inovativna rješenja, smatraju u Europskoj komisiji.

📷 Europska komisija
Europska komisija

U Komisijinom prijedlogu utvrđuju se pravni okvir i ključni elementi digitalnog eura, što bi Europskoj središnjoj banci, omogućilo da u konačnici uvede široko upotrebljiv i dostupan digitalni euro. Nakon što Europski parlament i Vijeće prihvate ovaj tekst, ESB će samostalno odlučiti hoće li i kada izdati digitalni euro. Prvi dizajn digitalnog eura, u visokoj fazi dovršenosti, trebao bi biti otkriven u drugoj polovici godine. Na temelju dovršenog istraživačkog posla radne skupine ESB-a, što se očekuje u listopadu, bit će donesena i odluka o nastavku projekta.