Kina će praktički zabraniti tehnologiju sintetiziranja lica, poznatu kao deeepfake

Kineski regulator zadužen za kibernetički prostor najavio je da će u siječnju stupiti na snagu njihova nova pravila, koja bi trebala pomoći u sprječavanju štetnih posljedica nekoliko godina stare AI tehnologije

Sandro Vrbanus petak, 30. prosinca 2022. u 19:25

Tehnologija postavljanja nečijeg lica na tuđe tijelo, posebice u video formatu, pa potom digitalnog animiranja tog lica, postoji već nekoliko godina. Naziva se deepfake i, kao što joj samo ime daje naslutiti, koristi se dubokim učenjem (tj. alatima iz domene umjetne inteligencije) kako bi stvorila lažni sadržaj. Može to biti, vidjeli smo kroz godine, zabavno, ali i opasno, pogotovo kada je riječ o širenju dezinformacija ili javnom narušavanju ugleda osobe čije se lice digitalno "namontira" u situaciju u kojoj se ta osoba nikada nije nalazila.

Kina će početkom sljedeće godine postati jedna od prvih zemalja svijeta gdje će korištenje deepfake tehnologije biti detaljnije regulirano. Uvođenjem novih pravila, koje je ovoga mjeseca finalizirala tamošnja nadležna agencija za kibernetički prostor, deepfake će u svojem izvornom smislu biti praktički zabranjen. U pravilima se generalna zabrana tehnologije ne spominje eksplicitno, no kada proučimo zahtjeve regulatora, jasno je da se ova tehnologija neće moći koristiti za neovlaštenu manipulaciju snimkama lica.

Set strogih pravila

Evo što Kina predlaže. Osobe čije lice se koristi u izradi deepfakea morat će na to dati svoj pristanak. Tehnologija se neće smjeti koristiti za širenje lažnih informacija. Servisi koji pružaju usluge ovakvog digitalnog sintetiziranja lica morat će prijaviti stvarne identitete svih uključenih. Svaka slika ili video, nastali na taj način, morat će jasno biti obilježeni. Potpuno se zabranjuje deepfake koji bi sadržavao i inače ilegalne sadržaje, kao i onaj koji se kosi s nacionalnom sigurnošću i interesima, šteti nacionalnom ugledu ili gospodarstvu.

Deepfake lica postala su s vremenom sve realističnija
Deepfake lica postala su s vremenom sve realističnija

Kao deepfake u kineskom se slučaju smatraju sve tehnologije namijenjene digitalnoj manipulaciji teksta, glasa, zvukova, videa, biometrijskih značajki u videu i slikama, kao i eksplicitno 3D rekonstrukcija, digitalno generiranje, zamjena lica ili manipulacija gestama.

Jasno je da, nakon ovoga, deepfake neće kineskim korisnicima biti dostupan kao što je to do sada bio, ali i da vladajući pokušavaju zaštititi državne dužnosnike, od predsjednika na dalje, od difamacije putem naprednih digitalnih tehnologija.