Nove "digitalne" osobne iskaznice bit će skuplje od dosadašnjih

Kada se pisalo o najavi da će građani Hrvatske od kolovoza koristiti nove osobne iskaznice, s više "digitalnih" mogućnosti, u javnosti se špekuliralo i hoće li one poskupjeti. Ispada da hoće

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. srpnja 2021. u 06:00

Ovih je dana Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu stavilo prijedlog novog Pravilnika o cijeni osobnih iskaznica. On se nadovezuje na raniji Zakon o osobnoj iskaznici koji će na snagu stupiti 2. kolovoza. Istoga bi dana trebala početi i primjena novog Pravilnika, odnosno cjenika.

Prema prijedlogu koji će vrlo vjerojatno u neizmijenjenom obliku biti prihvaćen, "cijena osobne iskaznice iznosi 100,00 kuna". Iznimno od toga, cijena osobnih iskaznica koje se izdaju osobama s navršenih 70 godina, a koje ne sadrže certifikate, iznosi 70 kuna. Ove dvije cijene ujedno su jedine po kojima će se osobna iskaznica moći izraditi u redovnom postupku.

Svakih 5 godina 100 kuna

Prema novom cjeniku, dakle, doći će do poskupljenja osobne iskaznice za sve skupine građana. Do sada je "obična" osobna iskaznica koštala 79,50 kuna, ona za djecu mlađu od pet godina 60 kuna, a stariji od 65 godina plaćali su 49,50 kuna.

Prema ovom prijedlogu, osobne iskaznice izrađene po ubrzanom postupku (u roku od 10 radnih dana) koštat će 195, a one u žurnom postupku (tri radna dana) 500 kuna.

Nove osobne iskaznice, kao i ove koje se trenutačno izdaju, imat će rok trajanja od 5 godina (osim za osobe starije od 70 godina, koje će ih dobiti trajno, ali bez digitalnih certifikata).

Predložak izgleda nove osobne iskaznice
Predložak izgleda nove osobne iskaznice

Umjesto putovnice u EU i zdravstvene iskaznice

Podsjetimo, nove osobne iskaznice moći će se prenijeti i na mobitel, u obliku e-osobne. To će biti moguće jer će na novoj iskaznici postojati dva čipa – jedan koji će sadržavati osnovne podatke o osobi i digitalne certifikate, te drugi s kojeg će se moći očitavati biometrijski podaci (prikaz lica i dva otiska prstiju) zaštićeni enkripcijom i pohranjeni u interoperabilnim formatima. Tako će vlasnici novih osobnih iskaznica moći koristiti taj dokument umjesto putovnice prilikom putovanja u zemljama EU, te očitavati biometrijski čip na e-Gate sustavima u zračnim lukama.

Čip s digitalnim certifikatima omogućit će da se na njega pohrane i podaci inače dostupni s iskaznice zdravstvenog osiguranja, a Ministarstvo zdravstva naknadno će odlučiti o tome hoće li nova osobna iskaznica moći zamijeniti i iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Uz novu osobnu bit će dostupna i prateća mobilna aplikacija koja će poslužiti kao vjerodajnica visoke razine – drugim riječima, ako izvadite novu osobnu iskaznicu, za pristup e-Građanima s najvišom razinom sigurnosti više nećete morati imati poseban čitač. Njegovu će ulogu moći preuzeti mobitel, pa će se putem njega ili tableta moći pristupati sustavu e-Građani s visokom razinom sigurnosti, samo očitavanjem certifikata s osobne iskaznice.