Od propitkivanja do istrage: je li X već prekršio Akt o digitalnim uslugama?

Europska komisija otvorila je službenu istragu nad platformom X, kako bi utvrdili je li došlo do kršenja novih pravila u pogledu moderiranja sadržaja, transparentnosti i borbe protiv dezinformacija

Sandro Vrbanus utorak, 19. prosinca 2023. u 09:00

Relativno novi europski Akt o digitalnim uslugama mogao bi uzeti i prvu "žrtvu". Još početkom jeseni Europska je komisija bila dobila prijavu protiv platforme X, koja govori o navodnom širenju nezakonitog sadržaja i dezinformacija, posebno o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja te govora mržnje. Nakon toga Komisija je uputila i službeni zahtjev za informacijama kao i službeno upozorenje na zabrinutost vezanu za širenje neželjenog sadržaja, pogotovo što se tiče sukoba Izraela i Hamasa oko Gaze.

Nakon tog inicijalnog propitkivanja i preliminarne istrage, ovoga ponedjeljka Europska komisija izvještava da je pokrenula i službenu istragu, koja ima utvrditi je li X prekršio Akt o digitalnim uslugama u nekoliko područja. Njihova će se procedura istrage fokusirati na četiri osnovna područja.

Od dezinformacija do plavih kvačica

Prvo će pod povećalom biti usklađenost s Aktom o digitalnim uslugama kada je riječ o distribuciji ilegalnog sadržaja, tj. moderiranja sadržaja koji se širi na društvenoj mreži X, a na području Europske unije smatra se ilegalnim. Drugi smjer istrage jest ispitati učinkovitosti X-ovih mjera za borbu protiv dezinformacija i manipulacija. Tu će se posebno istraživati provjera činjenica koju čine sami korisnici kroz program Community Notes, kako bi se vidjelo je li on dovoljno učinkovit za umanjenje rizika kad se radi o utjecaju X-a na slobodu govora i izborne procese.

Treća grana istrage bavit će se mjerama koje X provodi kad je riječ o transparentnosti sadržaja i oglasa. Četvrta točka tiče se pak moguće zavaravajuće prakse u dizajnu korisničkog sučelja, odnosno načina tretiranja korisnika s "kupljenom" plavom kvačicom, koja označava verificirane profile.

Ako se pokaže da X nije usklađen s Aktom o digitalnim uslugama, prijeti im i značajna novčana kazna, kao i moguće ostale mjere koje Komisija naredi. Prvi je ovo puta da Komisija pokreće postupak istrage prema propisima iz tog Akta, predloženoga prije tri godine. Roka za zaključenje istrage nema, a iz EK kažu da će trajanje postupka ovisiti i o tome koliko će kompanija biti otvorena i spremna na suradnju s istražiteljima.

Akt o digitalnim uslugama stupio je na snagu prije nešto više od godine dana, a ranije ove godine objavljeno je i koje su točno internetske platforme, njih 19, obuhvaćene propisima u njemu. Zbog preliminarne se istrage bilo pričalo i da Elon Musk ima ideju ugasiti X u Europskoj uniji, radije nego da mrežu prilagođava zahtjevima regulatora, no on sam to je ubrzo i demantirao.