Pojeftinit će prekogranična dostava paketa unutar EU

Europski parlament izglasao je prijedlog koji će osigurati transparentnije cijene poštanskih usluga, posebice u slučaju online kupovine

Sandro Vrbanus utorak, 13. ožujka 2018. u 17:00

Danas je u Europskom parlamentu izglasana nova regulacija koja će osigurati veću transparentnost cijena poštanskih usluga unutar Europske unije. To prije svega znači da bi potrošači koji kupuju razne proizvode putem Interneta u budućnosti trebali imati jednake troškove dostave gdje god se na području EU nalazili.

Prema novoj regulaciji potrošači će moći uspoređivati cijene poštanskih usluga putem posebne web stranice, a pružatelji poštanskih usluga morat će im dati jasne informacije o cijenama i uvjetima povezanima uz te usluge. Na lokalnim tržištima o nadzoru kompanija i provođenju nove EU regulative brinut će se nacionalni regulatori, što je u Hrvatskoj HAKOM.

U EU se dnevno dostavi oko 11 milijuna paketa

Finalni tekst nove europske regulative dogovoren je još u prosincu, a danas je uspješno prošao na glasovanju u Europskom parlamentu. "Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave", izjavila je hrvatska zastupnica u EP Biljana Borzan.

Znači li to da će Hrvatska pošta i dalje naplaćivati 4,5 kune za dostavu malih paketa? Prema informacijama koje smo do sada imali prilike pročitati, u Pošti će morati prema Europskoj komisiji svakako pokazati da je riječ o opravdanom trošku, tj. da prilikom uručenja te vrste paketa dolazi do dodatnih troškova koje je potrebno isto tako dodatno naplatiti primatelju.