Potvrđena je europska regulativa za kriptovalute, MiCA

Uredba o tržištima kriptoimovine, poznata i kao MiCA, prošla je i posljednju fazu potvrde u Vijeću EU, što znači da će uskoro stupiti na snagu te značajno promijeniti način kako se transakcije prate i oporezuju

Sandro Vrbanus utorak, 16. svibnja 2023. u 18:45

Vijeće EU je upravo donijelo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA) kojom se na razini Europske unije prvi put utvrđuje pravni okvir za taj sektor. O ovoj smo regulativi izvještavali otkako je prvi puta predstavljena, pa sve do prihvaćanja njezinog finalnog teksta u Europskom parlamentu prošloga mjeseca. Sada je MiCA prošla i posljednju prepreku, tj. dogovorena je na sastanku ministara država članica unutar Vijeća, i spremna je za stupanje na snagu.

Protiv pranja novca

Uredba o tržištima kriptoimovine zaštitit će ulagatelje povećanjem transparentnosti i uspostavom sveobuhvatnog okvira za izdavatelje i pružatelje usluga, što uključuje usklađenost s pravilima o sprečavanju pranja novca – barem je takva namjera zakonodavca u ovom slučaju.

Novim pravilima obuhvaćeni su izdavatelji korisničkih tokena, tokena vezanih uz imovinu i stabilnih valuta (stablecoina). Obuhvaćeni su i pružatelji usluga kao što su mjesta trgovanja i lisnice (walleti) u kojima se drži kriptoimovina. Cilj je regulatornog okvira zaštititi ulagatelje i očuvati financijsku stabilnost, a istodobno omogućiti inovacije i potaknuti privlačnost sektora kriptoimovine, kažu iz Vijeća.

U Europskoj uniji ovim se prvi puta uvodi usklađeni regulatorni okvir koji, s obzirom na globalnu prirodu tržišta kriptovaluta, predstavlja poboljšanje u usporedbi s trenutačnom situacijom u kojoj nacionalno zakonodavstvo postoji samo u nekim državama članicama. Cijeli, preko 500 stranica dug tekst Uredbe, možete pronaći na ovom mjestu.

Podsjetimo, jedna od najvećih novosti bit će praćenje transakcija većih od 1.000 eura, koje se obavljaju s privatnih digitalnih novčanika (self-hosted wallets), a kada je u njih uključen i novčanik kojim upravlja neki od pružatelja usluga na kriptotržištu. Praćenje transakcija neće se provoditi kod osobnih izravnih plaćanja. MiCA, iako je inicijalno to uključivala, ne donosi zabranu energetski intenzivnog rudarenja kriptovaluta (proof-of-work), ali od velikih pružatelja usluga na kriptotržištu zahtijeva da ubuduće izvještavaju o svojem utrošku električne energije.

Transparentno oporezivanje

Istodobno s prihvaćanjem ove regulative, Vijeće je postiglo dogovor u vezi s izmjenama Direktive o administrativnoj suradnji u području oporezivanja. Izmjene se uglavnom odnose na izvješćivanje i automatsku razmjenu informacija o prihodima od transakcija kriptoimovinom i informacija o najbogatijim pojedincima. Cilj je ove izmjene ojačati postojeći zakonodavni okvir proširenjem područja primjene obveza registracije i izvješćivanja te opće administrativne suradnje poreznih uprava.

Ovaj potez uklonit će rupe u zakonu, koje su se prethodno iskorištavale za izbjegavanje oporezivanja dohotka. Samim time EU želi umanjiti rizik od upotrebe kriptoimovine kao sigurne luke za izbjegavanje plaćanja poreza i poreznih prijevara. Među poreznim tijelima država članica uspostavit će se obvezna automatska razmjena informacija, koje će morati dostavljati pružatelji usluga povezanih s kriptoimovinom.

Ova direktiva obuhvaća širok opseg kriptoimovine, oslanja se na pravila iz MiCA-e, a u njezino područje primjene uključene su i kriptoimovina koja je izdana na decentralizirani način, stabilne kriptovalute, uključujući tokene e-novca i određene nezamjenjive tokene (NFT).