SAD kopiraju EU: i tamo se predlaže univerzalni punjač za sve uređaje

USB-C bi mogao vrlo lako zavladati svijetom mobitela i drugih malenih elektroničkih uređaja ako se Sjedinjene Američke Države priključe europskom unificiranju standarda za punjenje

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. lipnja 2022. u 06:00

Europska unija uvest će obvezu svim proizvođačima da, najkasnije od jeseni 2024. godine, na njezinom tržištu prodaju isključivo malene elektroničke uređaje s USB-C utorom za punjenje. Podsjetimo, to uključuje mobilne telefone, tablete, digitalne kamere, prijenosne igraće konzole i e-čitače, dok će za prijenosna računala USB-C postati obvezan tek 40 mjeseci kasnije. Svemu je prethodila analiza o količinama elektroničkog otpada, a i nakon nje i donošenja novih europskih pravila, javljaju se razni prigovori – o čemu više donosimo u ovom tekstu.

"Slijedimo primjer EU"

S istim argumentima – smanjenjem elektroničkog otpada i nepotrebnih troškova – skupina senatora iz redova Demokratske stranke (koja trenutačno u američkom Senatu ima tanku većinu), obratila se američkoj ministrici trgovine Gini Raimondo. Kao povod za otvoreno pismo naveli su nedavnu odluku EU o univerzalnim punjačima te zatražili da i njezino ministarstvo donese sličan propis. "Urgiramo da slijedite vodstvo EU te da razvijete opsežnu strategiju kojom bi se uhvatilo ukoštac s nepotrebnim troškovima kupaca, smanjila količina e-otpada i vratili razum i sigurnost u proces kupovine novih elektroničkih uređaja", piše skupina senatora.

Osim što je kupovina novih punjača iritantna, ponekad je i financijski trošak, navodi se dalje u pismu. Prema podacima kojima potpisnici raspolažu, prosječan američki potrošač posjeduje tri punjača za mobitele, a njih više od 40% žali se kako ponekad ne može napuniti svoj uređaj zbog nekompatibilnosti dostupnih punjača.

Nedostatak standardiziranog punjača stvara e-otpad i šteti okolišu, pa senatori smatraju da vlasti SAD-a također moraju nešto učiniti po tom pitanju. Njihov prijedlog vrlo je jednostavan: "učinimo isto što i Europska unija". Međutim, oni ne navode eksplicitno da baš USB-C mora biti odabrani standard. U skladu s nekim kritičnim stavovima, primjerice onim Appleovim, senatori traže od ministrice primarno strategiju unificiranja punjača, koji ne bi gušio inovativnost proizvođača.

📢 Besplatna dostava

TOP!

iPad 9th

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

3.249 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, glazbeni streaming, Hi-Res audio reprodukcija, Heos aplikacija, Amazon Alexa, Airplay 2, Bluetooth, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

2.899 kn Kupi

Stand-mount zvučnici

DALI OBERON 3

Bass Reflex, 7" drvena vlakna woofera, 29 mm mekana kupola visokotonca, 47 - 26,000 Hz, 87 dB, 6 ohma, 108 dB, 25 - 150 W.

3.599 kn Kupi