Split je prvi grad u Hrvatskoj koji učenicima zabranjuje korištenje mobitela u osnovnim školama

Ravnatelji splitskih osnovnih škola donijeli su odluku da učenici više neće smjeti koristiti mobitele unutar školskih prostora, objavio je splitski gradonačelnik

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. listopada 2023. u 12:20

Zabrane korištenja mobitela u prostorima škola do sada je bila odluke donošena na razini pojedine škole, a od ovoga tjedna Split je postao prvi grad u kojem je dogovor postignut na razini grada. Ravnatelji svih splitskih osnovnih škola donijeli su zajedničku odluku da učenici više neće smjeti koristiti mobitele unutar školskih prostora, objavio je na Facebooku gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Kolektivna odluka

"Split je tako postao prvi grad u Hrvatskoj koji je zajedničkom odlukom ravnatelja potpuno izbacio mobitele iz svih osnovnih škola. Na temelju brojnih znanstvenih istraživanja i više od 3.000 znanstvenih radova na temu ovisnosti o pametnim telefonima i njihovom učinku na zdravlje djece, Aktivu ravnatelja ovaj je korak predložilo splitsko Vijeće za provedbu Programa prevencije kriminaliteta", piše Puljak te izražava nadu da će primjer Splita inspirirati i druge gradove u Hrvatskoj da slijede isti put.

Zabrane mobitela u školskim prostorima diljem Europe su tek sporadična pojava. Tu i tamo se dogodi poneki slučaj zabrane na razini grada ili regije, a Nizozemska je ovoga ljeta najavila da će na nacionalnoj razini započeti s takvim programom – prvo na dobrovoljnoj bazi, a potom, pokaže li se nužnim, i zakonskom zabranom. Sličan potez najavile su i vlasti u Finskoj. U Njemačkoj su uređaji učenicima bili zabranjeni samo u Bavarskoj do prošle godine, kada su zabrane ublažene, odnosno ostavljene školama na diskreciju. Stroža zabrana učenicima mlađima od 15 godina snazi je još jedino u Francuskoj.

Svi koji uvode zabrane vide ih kao način za bolju koncentraciju učenika na nastavu pod satom, a za vrijeme odmora na međusobno druženje i osobni kontakt, umjesto korištenja društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje. Iznimke se obično toleriraju za mobitele i druge uređaje kada služe u edukativne svrhe, odnosno kada su potrebni za izvođenje nastave, kao i u slučajevima medicinskih potreba učenika te za osobe s invaliditetom.