Trenutačna digitalna plaćanja u eurima mogla bi postati standard diljem EU

Europska komisija predložila je ovoga tjedna propis prema kojem bi bankovni sustavi u Europskoj uniji morali omogućiti plaćanja u 10 sekundi, u bilo koje doba dana, svaki dan u tjednu

Sandro Vrbanus petak, 28. listopada 2022. u 12:05

Inicijativa za digitalizaciju financijskog sektora vrlo često dolazi od pojedinih fintech kompanija i njihovih inovativnih usluga, a ponekad se i službene vlasti i institucije odluče uhvatiti korak s njima. Najnoviji prijedlog Europske komisije, objavljen ovoga tjedna, ide upravo u tom smjeru – prema njihovom zakonodavnom prijedlogu svim bi građanima i poduzećima s bankovnim računom u Uniji (i zemljama Europskog gospodarskog prostora) trebao biti omogućen pristup trenutačnim plaćanjima u eurima.

Trenutačno i pristupačno

Prijedlogom se, kažu iz EK, nastoje osigurati cjenovno pristupačna i sigurna trenutačna plaćanja u eurima koja se u cijeloj Uniji neometano obrađuju. Pod trenutačnim plaćanjima smatra se prijenos novca s računa na račun za deset sekundi, u bilo koje doba dana, i to svakog dana u tjednu.

To je mnogo brže u usporedbi s tradicionalnim kreditnim transferima koje pružatelji platnih usluga primaju samo tijekom radnog vremena, a na račun primatelja stižu tek sljedećeg radnog dana, što nekad potraje i do tri kalendarska dana. Mehanizam trenutačnih plaćanja u EU već postoji. Ona su znatno brža te su praktična za potrošače, kao u slučaju plaćanja računa ili primanja hitnih transfera.

Osim toga, njima se bitno poboljšava novčani tok, a donose se i uštede poduzećima – pa Komisija sada predlaže da se takva plaćanja omoguće svima i uvijek. Naime, početkom 2022. udio trenutačnih plaćanja u svim kreditnim transferima u eurima u EU iznosio je samo 11%.

"Kao prelazak s pošte na e-mail"

"Skraćivanje vremena transfera s jednog dana na deset sekundi golema je promjena i može se usporediti s prijelazom s pošte na e-poštu. No danas se gotovo 90 % kreditnih transfera u eurima i dalje obrađuje na tradicionalni „spori” način. Budući da tehnologija za trenutačna plaćanja postoji od 2017., nema razloga da mnogi građani i poduzeća u Uniji ne mogu odmah poslati i primiti novac. Taj instrument za slanje i primanje novca u nekoliko sekundi posebno je važan u vrijeme kada računi kućanstava i MSP-ova rastu te se pazi na svaki novčić. Ova će inicijativa izravno koristiti građanima i poduzećima EU-a", izjavila je povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness.

Prijedlogom se izmjenjuje i modernizira Uredba iz 2012. o jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), s četiri nova zahtjeva. Oni idu u smjeru omogućavanja trenutačnih plaćanja svima, po cijeni koja ne premašuje trenutačne cijene klasičnih kreditnih transfera, a ima cilj ojačati povjerenje u trenutačna plaćanja i otkloniti prepreke za njihovo široko korištenje.

Sada naknada za trenutačno plaćanje može iznositi i do 30 eura po nalogu, nudi ih tek svaki treći pružatelj usluga plaćanja, a sustav nadzora prekograničnih plaćanja je neefikasan i često odbija legitimne transakcije. Nova pravila trebala bi sve to ispraviti te istodobno poduprijeti inovacije i tržišno natjecanje na tržištu platnog prometa.