U Hrvatskoj će vjerojatno biti zabranjena prodaja energetskog pića popularnih youtubera

Planetarno popularni youtuberi Logan Paul i KSI lansirali su liniju energetskih pića Prime, koja ima iznimno visok udio kofeina, ali i u EU za pića zabranjeni dodatak, L-teanin

Sandro Vrbanus utorak, 14. studenog 2023. u 14:29

Kompanija Prime Hydration, koju su pokrenula dvojica američkih youtubera, Logan Paul i KSI, trenutačno ima najbrže rastući proizvod u području napitaka u povijesti. Njihovo energetsko piće Prime ove godine moglo bi im donijeti 1,2 milijarde dolara prihoda, što i samo po sebi zvuči nestvarno mnogo. No, ako usporedimo to s nešto više od 10 milijardi dolara godišnjih prihoda tržišnog lidera, Red Bulla, onda vidimo da je Prime, u manje od dvije godine, uspio postati zaista zapažena marka.

No, energetska pića u nekim su zemljama već zabranjena maloljetnicima, pa će ovaj veliki poslovni pothvat youtubera neupitno morati prevladati i brojne regulatorne nedaće, kako bi se uspio probiti i na tržišta izvan SAD-a. Iako, i tamo su se već pojavili pozivi na zabranu pića, zbog njegovog previsokog sadržaja kofeina.

Vrlo opasno za mlade

Prime je odnedavno dostupan i u Hrvatskoj te još nekim zemljama Europske unije. Pola litre ove "energetske bombe" košta gotovo 10 eura, prodaje se u osam okusa, no najproblematičniji je upravo sastav samog pića – u svojoj osnovi, to je gazirana voda s dodacima vitamina (B6, B12), elektrolita (natrij, magnezij, kalij), umjetnih zaslađivača, stabilizatora i pojačivača okusa te – problematično – aminokiselina taurina i L-teanina, kao i kofeina. Zbog potonjih Slovenija je ovoga tjedna zabranila prodaju Primea, a sada se čini da bi to mogla učiniti i Hrvatska.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Telegram je potvrdio da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a ovo piće bi moglo biti zabranjeno posebnim zakonskim rješenjem. U njemu se, naime, nalazi preko 280 miligrama kofeina u bočici od 500 ml. To je otprilike ista količina kao u tri prosječne šalice kave, odnosno dvostruko veća koncentracija nego kod većine poznatih energetskih pića.

Oprez: uznemirujući sadržaj
Oprez: uznemirujući sadržaj

Imajući na umu da "piće za hidraciju" Prime primarno kupuju i konzumiraju maloljetnici, nije teško zaključiti da to po njih može biti vrlo štetno – preporuke, primjerice, američkog udruženja pedijatara kažu da osobe u dobi od 12 do 18 godina ne bi smjele unositi više do 100 miligrama kofeina dnevno, a oni mlađi od 12 godina niti malo.

U Sloveniji je kao osnovni razlog zabrane istaknuta prisutnost L-teanina, sastojka koji je inače dozvoljen u EU, ali ne kao sastojak bezalkoholnih pića. Na slovenskom tržištu ostala je dostupna tek inačica bez ove aminokiseline. Vidjet ćemo uskoro što će po pitanju Primea učiniti naše institucije.

NADOPUNA (15.11): Službeno su u Hrvatskoj sada zabranjeni samo energetski napici marke Prime (Prime Energy Drink u limenci), dok piće Prime Hydra u plastičnoj ambalaži od 500 ml nije zabranjeno.