Dell predstavio nova OptiPlex računala za poslovne korisnike

Povodom obilježavanja 30. godišnjice OptiPlex serije stolnih računala, Dell Technologies, predstavio je nove, All-in-One, Micro, SFF i Tower modele temeljene na Intelovim procesorima 13. generacije

Stjepan Bilić ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u 06:00

Ove godine Dell Technologies, obilježava 30. godišnjicu OptiPlex serije stolnih računala. Povodom toga predstavio je i ovogodišnje modele u All-In-One, Micro, SFF i Tower izvedbama i sa 13. generacijom Intelovih procesora te najavio par promjena koje će budućim korisnicima olakšati odabir i konfiguraciju osnovnih postavki računala.

Od sada, modeli računala više neće biti označavani prema različitim serijama, poput 3, 5, i 7 serije, nego će ih tretirati kao jedinstvene OptiPlex modele. I kupnja računala bit će dosta jednostavnija – u dva koraka tijekom kojih će kupci odabrati željeni model te njegove specifikacije. Nadalje, upravljanje uređajima također će biti jednostavnije zahvaljujući jedinstvenim BIOS sučeljima, po principu jedno za All-In-One te drugo za sva ostala rješenja. Sustav vanjske BIOS verifikacije stvara sigurnosnu kopiju sustava u slučajevima grešaka ili napada kako bi se omogućilo lakše identificiranje budućih prijetnji. SafeID opcija pruža autentifikaciju integriteta putem sigurnosnog spremanja i procesuiranja podataka za pristup na posebnom sigurnosnom čipu.

OptiPlex All In One 📷 Dell
OptiPlex All In One Dell

Novi OptiPlex All-In-One model od 24 inča opremljen je Core i9 procesorima, sa 64 GB radne memorije (DDR5) te mehaničkom FHD ili 5 MP IR kamerom koja kada nije u upotrebi se uvlači u kućište čime osigurava veću privatnost. Kamera podržava dodatne opcije Express Sign-In prijavljivanja i inteligentne privatnosti.

OptiPlex Micro 📷 Dell
OptiPlex Micro Dell

Za korisnike koji raspolažu s manjkom slobodnog prostora na stolu, Dell je pripremio OptiPlex Micro model kojeg između ostalog odlikuje i ultra-kompaktna veličina uređaja. Unatoč manjim dimenzijama u unutrašnjosti kućišta se i dalje nalaze Core i9 procesori i 64 GB DDR5 memorije. Ovogodišnju inovaciju predstavlja Type-C napajanje od jednog kabela za konfiguraciju računala od 35W. Potrebno je povezati OptiPlex računala Type-C kabelom s Dell USB-C hub monitorom za trenutno punjenje i prijenos podataka u urednom okruženju bez previše žica.

OptiPlex Small Form Factor
OptiPlex Small Form Factor

OptiPlex Small Form Factor računalo namijenjeno je korisnicima kojima su potrebne povećane performanse i veći broj ulaza, ali i dalje ne odustaju od kompaktnijeg dizajna. Ovaj model osim Core i9 procesora može se opremiti i s do 128 GB DDR5 memorije. S druge strane, OptiPlex Tower namijenjen je korisnicima kojima veća veličina kućišta ne predstavlja problem. Za uzvrat dobit će najveće performanse, mogućnost proširenja s Core i9 125W procesorima, Nvidijinim grafičkim karticama te podršku za do 128 GB DDR5 memorije.

OptiPlex Tower 📷 Dell
OptiPlex Tower Dell

Ono što je zajedničko svim novim modelima u portfelju je i proširenje kapaciteta Intel vPro® platforme, gdje Intel vPro® Essentials te Intel vPro® Enterprise značajke omogućavaju suvremene mogućnosti upravljanja te sigurnost na razini hardvera, kao i manju potrošnju energije. Dodatno, Dell Optimizer softver koristi umjetnu inteligenciju kako bi poboljšao produktivnost sustava.

Svi modeli OptiPlex obitelji mogu se dodatno proširiti rješenjima za hibridan rad, uključujući posebne monitore i dijelove periferije, kao i posebne stalke i postolja. Odabrani Optiplex modeli podržavaju i implementaciju dvostrukih Dell Technologies monitora, koji u paru s posebnom tipkovnicom i mišem dizajniranim za suradnički rad omogućavaju bolje iskustvo rada i video poziva.

Za kraj navedimo kako su nova OptiPlex računala dizajnirana s do 59,6% reciklirane plastike, dok su okviri određenih modela proizvedeni od minimalno 10% recikliranog čelika.