Advance WTX-MicroStream - Svestrana glazbena kutijica

Jedno od prvih pitanja koje će si postaviti svatko tko sastavi kućni hi-fi sustav jest – što koristiti kao izvor zvuka? Francuska tvrtka Advance nudi odgovor u obliku WTX-MicroStreama

Davor Šuštić srijeda, 29. travnja 2020. u 21:00
SPECIFIKACIJE
DAC Wolfson WM8740 (24-bit/192 kHz)
Izlazi RCA (analogni)
Podržani servisi Deezer, Tidal, Spotify, Qobuz, TuneIn, iHeartRadio, Napster, QQMusic, XIMALAYA
Ostale funkcije Internetski radio (vTuner), UPnP/DLNA, Apple AirPlay
Povezivost Wi-Fi
Dimenzije 75 x 14 x 55 mm
Jamstvo 2 godine

WTX-MicroStream maleni je bežični streamer, koji omogućuje da bilo kojem pojačalu, AV receiveru, aktivnim zvučnicima, ili nekom četvrtom uređaju s analognim (RCA) ulazom za zvuk, podarite mogućnost sviranja glazbe sa servisa za streamanje, s internetskih radiopostaja, s mobilnih uređaja, ili s bilo kojeg drugog uređaja u vašoj kućnoj mreži.

WTX-MicroStream oklopljen je plastikom, pravokutnog je oblika i manji je od kutije cigareta. Na sebi ima dva konektora standardnog analognog izlaza za zvuk (RCA), tipku WPS, namijenjenu brzoj uspostavi bežične konekcije s routerom, plavu LED-icu koja nas informira o aktivnosti Wi-Fija, te priključak vanjskog napajanja. Na dizajn očito nisu utrošeni veliki resursi, niti će u tom smislu WTX-MicroStream ikoga zadiviti, jednostavno zato što nije predviđeno da on bude na vidljivom mjestu. Spojit ćete ga u analogni (RCA) ulaz na pozadini pojačala, AV receivera ili aktivnih zvučnika te, da se tako izrazimo, zaboraviti da postoji.

WTX-MicroStream ima samo jedan analogni izlaz za zvuk. Digitalno-analognu konverziju signala obavlja sam, pomoću solidnog Wolfsonovog DAC-a
WTX-MicroStream ima samo jedan analogni izlaz za zvuk. Digitalno-analognu konverziju signala obavlja sam, pomoću solidnog Wolfsonovog DAC-a

Korištenje uređaja u potpunosti se oslanja na mobilnu aplikaciju Advance PlayStream. Za početak, pomoću nje obavit ćete inicijalnu konfiguraciju uređaja, koja se sastoji od povezivanja na kućnu Wi-Fi mrežu. U slučaju da vam je mobitel povezan na 5-gigahercni frekvencijski pojas, aplikacija neće prepoznati prisutnost WTX-MicroStreama. Srećom, Advance je predvidio rješenje – dovoljno se ručno povezati na Wi-Fi koji emitira sam uređaj, slijediti upute u aplikaciji te tako obaviti povezivanje. Ako ni to ne uspije, tu je i treća varijanta: povezat ćete se na WTX-MicroStreamov SSID te potrebnu konfiguraciju odraditi unutar web-sučelja, kojem se pristupa iz internetskog preglednika.

Nakon što se Advanceova spravica poveže u kućni Wi-Fi, unutar mobilne aplikacije pristupa se svim podržanim internetskim servisima. Oni su Deezer, Tidal, Spotify, Qobuz, TuneIn, iHeartRadio, Napster, QQMusic, XIMALAYA. Za sve servise, osim Spotifya, potrebno je upisati pripadajuće korisničko ime i lozinku te im se tada pristupa unutar Advanceove aplikacije. Kliknete li na Spotify, aplikacija će vam prikazati poveznicu za pokretanje Spotifyeve službene aplikacije, nakon čega vam preostaje u njoj odabrati WTX-MicroStream s liste dostupnih uređaja za reprodukciju glazbe te odabrati što želite slušati. To ujedno znači da će glazbu sa Spotifya na WTX-MicroStream moći puštati apsolutno svi kućni uređaji s instaliranim Spotifyem, bez potrebe da instaliraju Advanceovu aplikaciju. Slično je podržan i AirPlay. Puštate li glazbu s Appleovih uređaja, vidjet ćete WTX-MicroStream na popisu uređaja za reprodukciju zvuka.

Osim spomenutih servisa, na raspolaganju je kategorija Internet Radio, gdje su nam na raspolaganju deseci tisuća hrvatskih i svjetskih radijskih postaja. Advance na tom polju surađuje sa servisom vTuner (www.vtuner.com) pa na toj stranici možete pregledati sve dostupne domaće i globalne postaje, kao i kvalitetu streama za svaku od njih (uglavnom 320 kbps).

Ako vam konektori i kabeli na pojačalu, AV receiveru ili aktivnim zvučnicima ne dozvoljavaju izravno spajanje WTX-MicroStreama, možete si pomoći kupnjom “produžnog” RCA kabela. Na primjeru sa slike uređaj je izravno utaknut u analogni RCA ulaz na pojačalu
Ako vam konektori i kabeli na pojačalu, AV receiveru ili aktivnim zvučnicima ne dozvoljavaju izravno spajanje WTX-MicroStreama, možete si pomoći kupnjom “produžnog” RCA kabela. Na primjeru sa slike uređaj je izravno utaknut u analogni RCA ulaz na pojačalu

Najzad, WTX-MicroStream podržava reprodukciju glazbe s uređaja na kojem je instalirana aplikacija (mobitel ili tablet), kao i s kućne mreže, preko UPnP-a. Dakle, ako imate instaliran, primjerice, Plex Server, ili ispravno konfiguriran UPnP na bilo kojem kućnom računalu ili NAS-u, WTX-MicroStream omogućit će vam da pretražujete, preslušavate i favorizirate svu dostupnu glazbu. Podržani su svi uobičajeni formati zvuka, uključujući FLAC, WAV i ALAC.

U slučaju da imate više od jednog WTX-MicroStreama, u aplikaciji ćete ih moći grupirati te definirati kako da se ponašaju. Moguće je da svi sviraju istu glazbu, da svaki svira za sebe, ili da željeni par svira istu glazbu, a treći uređaj drugačiju. Zgodno!

Sama aplikacija suvislo je organizirana i dizajnerski je dovoljno dotjerana da bude posve funkcionalna. Još važnije – radi pouzdano i brzo. Gotovo nikad nismo naišli na probleme s pristupom nekom podržanom servisu, prekid u reprodukciji, rušenje ili neku sličnu anomaliju. Povremeno nam se dogodilo da nam internetski radio nije pronalazio nikakve postaje, ali taj bi se problem sam riješio unutar nekoliko minuta.

Kako Advance WTX-MicroStreamer na izlazu daje analogni audiosignal, razumljivo je da se u njemu također odvija digitalno-analogna konverzija zvuka. Advance je odabrao Wolfsonov DAC oznake WM8740, sposoban za 24-bit/192 kHz reprodukciju, na čije performanse nemamo prigovora – signal je čist, a krajnji ishod ionako će ponajviše ovisiti o kvaliteti vašeg pojačala i zvučnika.

Jedini spomena vrijedni nedostatak ovog uređaja njegovi su gabariti. Naime, ovisno o rasporedu konektora na stražnjoj strani vašeg pojačala, AV receivera ili aktivnih zvučnika, može se dogoditi da ga nećete moći fizički ugurati u analogni RCA ulaz, jer će vam smetati susjedni konektor, kabeli ili nešto treće. Ako ustanovite da bi to mogao biti slučaj kod vašeg sustava (dimenzije WTX-MicroStreamera su 55 x 75 x 14 mm), pomoći si možete kupnjom “produžnog” RCA kabela. Nekima bi također mogla zasmetati izrazito svijetla plava LED-ica za Wi-Fi te izostanak tipke Power – uređaj se može isključiti jedino vađenjem konektora napajanja.

Advance WTX-MicroStreamer zgodan je i funkcionalan bežični streamer, koji će velikom broju korisnika pružati upravo ono što traže: pristup glazbenim servisima, internetskim radijskim postajama i glazbi pohranjenoj na kućnim računalima, preko mobitela i jedne aplikacije, koja sve spomenuto grupira unutar istog, intuitivnog sučelja. Odlično će poslužiti i kao nadogradnja starijih pojačala ili AV receivera, dajući im funkcije koje se od takvih uređaja u 2020. godini očekuju.

Advance WTX-MicroStream

  • Podržani svi relevantni glazbeni servisi
  • Ogroman broj internetskih radiopostaja
  • Mogućnost reprodukcije lokalno pohranjene glazbe
  • AirPlay
  • Funkcionalna mobilna aplikacija
  • Podrška za multiroom
  • Fizički gabariti mogu otežati ili onemogućiti spajanje u neke sustave (rješivo kupnjom dodatnog kabela)
  • Napadna LED-ica za Wi-Fi
Izrada 6
Povezivost 7
Kvaliteta zvuka 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.199 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audiocinema Art

 

Bug 330 svibanj 2020.


DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi