Fitbit Ionic - Tko nema u glavi ima u nogama

Iako ne spada baš u najpametnije od pametnih satova, odnosno svoju pamet uglavnom duguje mobitelu, osnovne sportske funkcije koje prati Fitbitov Ionic odrađuje vrlo dobro

Drago Galić utorak, 28. studenog 2017. u 07:00
INFO
Tip Pametni sat/fitness tracker
Navigacija GPS
Ekran 348*250 točaka/1,5”
Povezivost Bluetooth/WiFi

Za one koji su možda propustili, Fitbit je prošle godine kupio Pebble, startup iz 2012. s pametnim satom, koji je koristio e-papir, a u 2015. je za svoj novi pametni sat Time skupio crowdsourcingom preko 20 milijuna dolara, što je tada bio rekord u toj kategoriji. Usprkos popularnosti i relativno maloj tvrtki od svega 160 zaposlenih, sve ovo financiranje nije bilo dovoljno za opstanak pa je Pebble prešao u ruke Fitbita. Iako se njihov utjecaj osjeti na Ionicu, ovo je prije svega “fitness tracker”, ali s otvorenim SDK-om koji omogućuje (kažu, nismo probali…) jednostavan razvoj aplikacija. Ima i mogućnost beskontaktnog NFC plaćanja, a zahvaljujući spartanskim mogućnostima, trajanje baterije je daleko bolje od većine pametnih satova, prije svega Appleovog, koji se praktički mora puniti svaki dan, dok Ionic traje li ga traje… barem četiri dana, a može i dulje, na jednom punjenju.

Osnove

Sat je kvadratnog oblika s ekranom dijagonale 1,5” i razlučivosti 348*250 točaka, koji je vrlo čitljiv i pri najvećem suncu. Dapače, svjetlina ekrana je 1.000 cd/m2 pa je u tom segmentu vjerojatno najbolji ili barem među najboljim ekranima satova koje smo imali na testu. Staklo ekrana blago je zakrivljeno pa gledano sa strane izgleda kao da se sat savija uz konture zapešća.

U kutiji uz sat se dobije punjač, kabel za punjenje koji se na sat spaja magnetskom vezom, te dva remena – dulji i kraći, koji su u našem slučaju bili sive boje, ali ima ih i u drugim varijantama. Zamjena remena vrlo je jednostavna, a kućište sata tako je napravljeno da izgledaju kao da su njegov integralni dio.

Iako načelno ovdje potpisani preferira okrugle satove i malo robusnijeg dizajna, a Ionic se na prvi pogled činio premalen i ponešto feminiziran, zapravo ne stoji loše niti na velikim zapešćima, a k tome je i vrlo udoban. Sva tri dugmeta kojima se pristupa funkcijama sata lako su dostupna i može ih se napipati i u rukavicama.

Za plivače, dobra vijest je da se s ovim satom, kao i sa svim drugim pametnim sportskim satovima, odnosno fitness trackerima, može bez problema na plivanje, ali nije preporučljiv za ronioce.

Kozmos i mikrokozmos

Da se vratimo na primjedbu s početka priče, Ionic, premda izvrstan fitness tracker, nije baš najpametniji od pametnih satova. Točnije, njegova je pamet uglavnom dislocirana, i to na našem smartfonu, na koji je potrebno instalirati aplikaciju za iOS ili Android, koja onda povezuje dva uređaja i čini Ionic pametnijim nego što jest, odnosno bilježi i prati naše različite aktivnosti.

Instalacija je, da budemo posve iskreni – podulja. Odnosno, sama instalacija aplikacije na mobitel ne traje dugo, ali dogovaranje i pregovaranje, prebacivanje podataka između uređaja i konfiguracija sata traje poprilično – oko 20 minuta! Kao da instalirate Windowse 10 na brzo računalo sa SSD-om. Aplikacija vas odmah na početku upozori da će to potrajati, ali svejedno ćete se vjerojatno iznenaditi kad vidite da zaista “nisu lagali” – to traje li ga traje…

Jednom kad ste to obavili, možete ići i u App Gallery, gdje ima Fitbitovih vlastitih aplikacija za ovaj sat. Naime, kako koristi vlastiti SDK, a ne Android u bilo kojem obliku, Fitbitov sat, kao i Blanche Dubois iz “Tramvaja zvanog Čežnja”, “ovisi o dobroti programera”. A ta dobrota, za sada, nije baš nešto pretjerana pa se tako aplikacija pisanih za njega može nabrojati na prste jedne ruke.

Već instalirane na sat su Coach (vodič kroz vježbe), Music (na sat se može skinuti do 2,5 GB glazbe za slušanje preko bežičnih slušalica, koje morate imati svoje ili ih dodatno kupiti), Weather od AccuWeathera, Pandora, Starbucks (kod nas beskorisna) i Strava, koju mnogi koriste za bilježenje svojih trkačkih i drugih pothvata.

Preko sata se mogu namjestiti i alarmi, štoperice, vrijeme trajanja vježbi, a navodno će se dodavati još tih appleta kako vrijeme bude prolazilo.

Sat je u stanju prikazati nam i notifikaciju da nam zvoni mobitel (koji nam je u džepu pa nam zvone i sat i mobitel…) ili da je stigao SMS, ali sa sata se ne može odgovoriti ni na koji način.

Aplikacija NFS za beskontaktno plaćanje je zgodna ideja, iako je nismo isprobali u praksi. U teoriji, odaberete karticu (samo jednu, ne možete ih spremiti više), unesete njene podatke u sat, i kasnije beskontaktno plaćate samo sa satom. Ovo je vrlo zgodno za vježbače koji sa sobom ne nose novac i kartice, a nakon iscrpljujućeg petominutnog treninga moraju hitno do najbližeg McDonald’sa vratiti utrošene kalorije, plus zalihu za iduće treninge.

Korisnici Pandore Plus ili Premium mogu učitati playliste u 2,5 GB memorije, ali to traje, kao i instalacija bilo čega na ovaj sat.

Zaključak

Što se pameti tiče, ovaj sat sigurno ne spada u genijalce. Kad je u pitanju trajnost baterija, tu je u samom vrhu, a što se praćenja fizičke aktivnosti tiče, tu je apsolutno na svom terenu. Navigacija među aplikacijama i jasan i trenutan prikaz svih potrebnih informacija na izvrsnom ekranu svakako su mu najjače strane. Iako nije robustan kao neki satovi za aktivnosti na otvorenom, toliko je lagan da ga veći dio vremena nismo ni osjetili na ruci, tako da mu ovo ne uzimamo za zlo.

Trajanje baterije (deklarirano četiri dana, ali u praksi do sedam dana normalnog korištenja, odnosno 10 sati s uključenim GPS-om) izvrstan je rezultat, u odnosu na Apple Watch i satove bazirane na Android Wearu.

Svojim sposobnostima praćenja terena, navigacije i snalaženja u prirodi ne može se baš mjeriti s Garminovim Fenixom i Tactixom, a nema ni podršku za Glonass, koju ovi imaju, tako da, ako preferirate “autdorzi” satove s velikom autonomijom, gdje su fitness opcije manje važne, onda Ionic tu malo kaska za Garminom, a možda i Suuntom.

Ako vam, pak, treba sat za svaki dan na poslu i teretanu te vježbanje – vrlo dobar izbor.

 

Fitbit Ionic

  • Izvrstan ekran
  • Trajanje baterije
  • Ugodan za nošenje
  • Lagan za korištenje
  • GPS
  • Pandora (2,5 GB memorije za glazbu)
  • Skup
  • Malo vlastitih aplikacija
Dizajn 8
Performanse 9
Baterija 10
Ekran 10
Ukupno 9
Cijena 2.749 kn Prikaži sve cijene Ustupio: HGSPOT informatika