Lenovo ThinkPad Z13 G2 - Za rad sa stilom

Druga generacija ThinkPada Z13, reference u svijetu poslovnih laptopa, nudi kompaktnost i eleganciju svim korisnicima koji žele poznatu ThinkPadovu kvalitetu, ali u modernijem izdanju

Tibor Cecelja petak, 28. lipnja 2024. u 06:00
INFO
Ekran 13,3" OLED (2.880 x 1.800, 60 Hz)
Procesor AMD Ryzen 7 PRO 7840U (8 jezgri)
Grafička kartica AMD Radeon 780M (integrirana)
Memorija 32 GB LPDDR5X (6400 mHz)
SSD 1 TB NVMe PCIe 4.0
Dimenzije i masa 294 × 200 × 14 mm, 1,19 kg
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 3 godine
Dojam Vrlo atraktivan laptop, koji će zasigurno biti atrakcija brojnih ureda i soba za sastanke
Linija ThinkPad Z spoj je poznate ThinkPadove kvalitete i funkcionalnosti s modernim dizajnom
Linija ThinkPad Z spoj je poznate ThinkPadove kvalitete i funkcionalnosti s modernim dizajnom

Laptopi za poslovne korisnike često slijede istu, ustaljenu formulu, koju je dobrim dijelom razvio upravo Lenovo (točnije IBM), sa svojim ThinkPadima. No, vremena se mijenjaju, i poslovni korisnici, osim kvalitete i funkcionalnosti, traže i moderan dizajn, koji svima jasno govori da pratite tehnološke i estetske trendove. Upravo u tome leži snaga nove generacije ThinkPada Z13.

Kao cjelina, ThinkPad Z13 G2 vrlo je elegantan i moderan, zahvaljujući elementima kao što su ravne bočne stranice i tanki okvir ekrana. Usudili bismo se reći da uređaj izgleda jedinstveno, i svakako se ističe iz gomile. No, ovaj model ima i svoju drugu, retro stranu, s određenim elementima dizajna, poput skošenih rubova, koji nas podsjećaju na uređaje iz sredine prošlog stoljeća. Lenovo je uspio spojiti svjetove retro i modernog dizajna, što nije lak zadatak.

Brončana boja našeg testnog primjerka vrlo je atraktivna, no u ponudi je dostupan i nešto suptilniji, srebrni model
Brončana boja našeg testnog primjerka vrlo je atraktivna, no u ponudi je dostupan i nešto suptilniji, srebrni model

Štednji nema mjesta

Laptop koji vam je glavni alat pri obavljanju posla mora biti izrađen vrlo kvalitetno, kako biste se u njega mogli pouzdati. Lenovo, kao proizvođač koji je gotovo sinoniman za poslovne laptope, toga je itekako svjestan, stoga ne čudi da je ThinkPad Z13 G2 proizveden od vrhunskih materijala, uz gotovo savršenu završnu obradu. Tijekom korištenja dobivate dojam da koristite zaista kvalitetan uređaj, kojemu možete vjerovati, i to znači da je Lenovo uspješno obavio svoj zadatak.

Poslovni korisnici vrlo su zahtjevni kad je riječ o periferiji, te se stoga ThinkPadi gotovo uvijek izdižu iznad konkurencije. Počnimo od tipkovnice, koja kod modela iz linije Z ima svakidašnji raspored tipki, tako da će se većina korisnika na njega brzo priviknuti. Modeli iz linije T često su kritizirani zbog zamjene mjesta tipki CTRL i FN, ali Z13 G2 toj problematici pristupa na tradicionalniji način.

Sâm osjećaj tijekom tipkanja je odličan. Lenovo je savršeno pogodio omjer taktilnosti i duljine hoda tipki. Kod touchpada je situacija nešto drugačija. Naime, Lenovo je na ovaj, kao i na brojne druge laptope iz linija ThinkPad i ThinkBook, ugradio Senselov haptički touchpad. Iako je kod ostalih modela koje smo imali priliku testirati on funkcionirao odlično, kod ThinkPada Z13 G2 uočili smo problem s osjetljivosti, gdje touchpad ne bi prepoznao želimo li kliknuti te ne bi svaki put prepoznao naš dodir. Ako jače pritisnete, pritisak se jasno registrira i dobivate trenutačnu taktilnu povratnu informaciju, tako da se naprosto morate naučiti koristiti jači pritisak u odnosu na klasične touchpade s mehaničkim prekidačima. Jednom kada se priviknete na nešto drugačiji način korištenja, ovaj touchpad pružat će vam precizan i pouzdan rad.

Kao cjelina Z13 je vrlo atraktivan te se uistinu ističe među konkurentskim modelima
Kao cjelina Z13 je vrlo atraktivan te se uistinu ističe među konkurentskim modelima

Ljepota OLED-a

Testirani ThinkPad Z13 G2 opremljen je prekrasnim OLED ekranom dijagonale 13,3 inča i visoke razlučivosti od 2.880 x 1.800 piksela. Riječ je o ekranu koji, kao i većina OLED ekrana, nudi vrhunsku kvalitetu prikaza, uz naizgled beskonačni kontrast i boje koje su zasićene dovoljno da daju živost prikazu, no ne u tolikoj mjeri da prikaz bude neprirodno presaturiran. Deklarirana svjetlina ovog ekrana je 400 cd/m2, što je u praksi i više nego dovoljno za korištenje, čak i u jako osvijetljenim prostorima. Povrh svega toga, ovaj ekran osjetljiv je na dodir, što će određenim korisnicima uvelike pomoći u nekim oblicima rada.

Manjak USB Type-A priključaka mogao bi predstavljati problem dijelu ciljane publike, osobito onima koji nisu voljni koristiti adaptere za spajanje uređaja
Manjak USB Type-A priključaka mogao bi predstavljati problem dijelu ciljane publike, osobito onima koji nisu voljni koristiti adaptere za spajanje uređaja

Profić iznad i ispod površine

Kao laptop namijenjen poslovnim, odnosno profesionalnim korisnicima, ThinkPad Z13 G2 opremljen je procesorom koji već u svojem imenu nosi sufiks PRO. Konkretno, riječ je o AMD-ovom Ryzenu 7 Pro 7840U, procesoru s osam jezgri i 16 threadova, koji je performansama identičan svojem "ne-PRO" bratu, no donosi brojne sigurnosne značajke koje ga čine pravim procesorom namijenjenim profesionalcima. Budući da je riječ o "U" inačici procesora, on ima visoku energetsku učinkovitost, no to ne znači da performansama zaostaje za konkurencijom. U praksi, taj procesor usporediv je s Intelovim Core Ultra 7 155H, te je u većini zadataka oko 10% brži od njega. Ono što vrijedi istaknuti kao veliku prednost AMD-ova procesora, njegova je odlična integrirana grafička kartica Radeon 780M, koja vam omogućuje da s lakoćom izvršavate zadatke poput jednostavnije videomontaže, 3D modeliranja te čak i igranja manje zahtjevnih naslova uz visok, konstantni framerate. Taj procesor jedan je od najboljih mobilnih procesora prema omjeru uloženog i dobivenog, te ga upravo zato smatramo odličnim izborom za ThinkPad Z13 G2.

OLED ekrani nude vrhunsku kvalitetu prikaza, a ni ovaj ugrađen u testirani ThinkPad Z13 G2 pritom nije izuzetak
OLED ekrani nude vrhunsku kvalitetu prikaza, a ni ovaj ugrađen u testirani ThinkPad Z13 G2 pritom nije izuzetak

Tanak, moderan dizajn brojnih modernih laptopa vizualno je impresivan, no s njime ponekad dolazi i značajan kompromis na području povezivosti, odnosno ugrađenih priključaka. To je zapravo najveća mana ThinkPada Z13 G2, koji u svojoj drugoj generaciji ponavlja grijehe prethodnika. Naime, od dostupnih priključaka uređaj ima samo kombinirani 3,5-milimetarski audiopriključak te dva USB-C porta. Ako vam je ThinkPad Z13 G2 spojen na punjač, ostaje vam na raspolaganju samo jedan USB-C, odnosno primorani ste na korištenje razdjelnika ili adaptera, kako biste mogli spojiti značajniji broj uređaja. To smatramo nezanemarivim propustom, s obzirom na to da se USB Type-A još uvijek koristi za spajanje raznih uređaja s kojima se poslovni korisnici susreću na dnevnoj bazi. Primorati ih na korištenje adaptera loš je potez, koji bi neke čak mogao odgovoriti od kupnje.

Rezultati testiranja – Sintetički testovi
Cinebench 2024  
Multi-Core 478
Single-Core 92
PCMark 10  
Extended Score 5.342
Essentials 9.246
Productivity 7.763
Digital Content Creation 7.029
Gaming 4.372
V-Ray Benchmark 6.0  
vsamples 8.527
GPU CUDA vpaths 372
Baterija  
PCMark 10 Modern Office 6 h 46 min

Cijeli radni dan

Lenovo je ThinkPad Z13 G2 opremio baterijom kapaciteta 51,5 Wh, što je relativno malen kapacitet u usporedbi s nekim konkurentima. U praksi, ThinkPad Z13 G2 s lakoćom izdrži oko sedam sati uredskog rada, uz 50% svjetline ekrana, no vrijedi napomenuti kako je za rad u prosječno osvijetljenom uredu sasvim dovoljno 30-postotno osvjetljenje, tako da u praksi možete očekivati preko osam sati autonomije, što je za ciljanu publiku sasvim dovoljno.

ThinkPad i kvalitetne tipkovnice dobro su znani spoj, tako da nimalo ne čudi što je ThinkPad Z13 G2 opremljen uistinu odličnim primjerkom
ThinkPad i kvalitetne tipkovnice dobro su znani spoj, tako da nimalo ne čudi što je ThinkPad Z13 G2 opremljen uistinu odličnim primjerkom

Lenovo je drugom generacijom ThinkPada Z13 napravio malen, no značajan korak u dobrom pravcu. To je vrhunski laptop, koji će zadovoljiti većinu svojih korisnika, kako atraktivnim dizajnom, tako i izvanrednom kvalitetom i performansama. Samo mu nedostaje konektora.

Dizajn modela ThinkPad Z13 G2 objedinjuje moderne i retro elemente u vrlo skladnu i atraktivnu cjelinu
Dizajn modela ThinkPad Z13 G2 objedinjuje moderne i retro elemente u vrlo skladnu i atraktivnu cjelinu

Lenovo ThinkPad Z13 G2

  • Uvjerljive performanse
  • Vrhunska kvaliteta izrade
  • Atraktivan i jedinstven dizajn
  • Odlična tipkovnica
  • Ekran
  • Voljeli bismo da je cijena malo niža
  • Nema USB Type-A priključke
Cijena 2.699 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Lenovo
Bug 380-381 srpanj/kolovoz 2024.